Překonejme neshody, vyzval Biden Si Ťin-pchinga. Oba odsoudili harašení jadernými zbraněmi

Čínský prezident Si Ťin-pching (vlevo) a jeho americký protějšek Joe Biden

Schůzka Bidena a Si Ťin-pchinga

Americký prezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se v pondělí shodli na tom, že jaderná válka by nikdy neměla nastat a že ji ani nelze vyhrát. Zdůraznili také svůj odpor vůči použití nebo hrozbě použití jaderných zbraní na Ukrajině. Oznámil to Bílý dům po první schůzce obou prezidentů na indonéském ostrově Bali, kde se v úterý a ve středu koná summit skupiny velkých světových ekonomik G20.

„Myslím, že si rozumíme,“ prohlásil Biden na tiskové konferenci po schůzce. „Jsem zcela přesvědčen, že nesmí nastat nová studená válka,“ dodal šéf Bílého domu. Potvrdil, že neusiluje o konflikt s Čínou. Podle něj jde spíš o zodpovědné soupeření. Každá země přitom podle něj musí dodržovat mezinárodní pravidla.

Během zhruba tříhodinového setkání Biden čínskému prezidentovi vytkl „nátlakové a stále agresivnější kroky“ vůči Tchaj-wanu a znepokojení vyjádřil také nad dodržováním lidských práv v provincii Sin-ťiang, v Tibetu a Hongkongu. Na tiskové konferenci později Biden prohlásil, že se podle něj Čína nepokouší bezprostředně vpadnout na Tchaj-wan. Ujistil, že se nemění americká politika jedné Číny a dal najevo, že si nepřeje novou studenou válku s Čínou.

Si podle čínských státních médií zdůraznil, že řešení tchajwanské otázky je záležitostí Číňanů a vnitřní čínskou záležitostí a vyjádřil naději, že se USA budou držet politiky jedné Číny. Podtrhl, že otázka Tchaj-wanu je v samém jádru čínských zájmů a nepřekročitelnou „první červenou linií“ v čínsko-amerických bilaterálních vztazích.

Schůzka se konala v době, kdy se obě supervelmoci snaží vypořádat se vzájemnými neshodami a zároveň soupeří o vliv ve světě poznamenaném hospodářským a bezpečnostním napětím.

Biden a Si se shodli na tom, že „jaderná válka by nikdy neměla být bojována“ a že v ní nelze zvítězit. Zdůraznili také svůj „odpor vůči nasazení nebo hrozbě nasazením jaderných zbraní na Ukrajině“. Poukázali tak na ruské hrozby v době, kdy se zadrhla ruská invaze na Ukrajinu, započatá před téměř devíti měsíci.

Podle Bílého domu Biden během rozhovoru rovněž vyjádřil obavy z provokativního chování Severní Koreje. Biden vyjádřil přesvědčení, že Čína neusiluje o stupňování napětí ze strany KLDR.

Biden čínskému protějšku řekl, že Čína se musí vypořádat s konkurencí a udržovat komunikaci, uvedl Bílý dům. Biden na následné tiskové konferenci potvrdil, že obě strany spustily mechanismus častější komunikace a že americký ministr zahraničí Antony Blinken odcestuje do Číny k následným jednáním. Oba prezidenti se rovněž dohodli, že zmocní klíčové vysoce postavené funkcionáře k jednání o potenciální spolupráci v oblastech jako klimatická změna a udržení globální finanční, zdravotní a potravinové bezpečnosti.

Tagy: