První průzkum po volbách: Starostové výrazně před Piráty, lidovci mimo Sněmovnu

O první místo ve volbách do Sněmovny by se v listopadu dělila koalice Spolu s hnutím ANO. Obě uskupení by získala 28 procent hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar CZ pro ČT. Jedinou sněmovní stranou, která by neuspěla, by podle průzkumu byli lidovci. Piráti pak výrazně ztrácejí na svého koaličního partnera STAN.

Listopadový průzkum ukázal na prvních místech preference podobné výsledkům říjnových sněmovních voleb. O vítězství by se dělila koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) s hnutím ANO s 28 procenty. Třetí by byla koalice Pirátů a STAN, kterou by volilo 17 procent Čechů.

Do dolní komory by se podle Kantaru dostalo ještě SPD s 9,5 procenta hlasů. Zbylé strany by se stejně jako v říjnových volbách do Sněmovny přes pětiprocentní hranici podle průzkumu nedostaly. Nejblíž by podle modelu byla ČSSD se čtyřmi procenty. Volební preference se od voleb změnily jen minimálně.

KDU-ČSL mezi neúspěšnými

Pokud by se ale strany nespojily do koalic, zvítězilo by v listopadu hnutí ANO s 27 procenty. Druhá by skončila ODS s 15,5 procenta a třetí STAN s 13 procenty. Do Sněmovny by se v tomto případě ještě dostala SPD (9,5 procenta), Piráti (8 procent) a TOP 09 (7 procent). Ostatní strany by už skončily pod pěti procenty, a to ČSSD se čtyřmi procenty, komunisté i KDU-ČSL s 3,5 procenta hlasů a Přísaha i Trikolora s 2,5 procenta.

Analytik agentury Kantar Pavel Ranocha upozornil, že se změnilo chování voličů obou koalic, tedy Spolu a Pirátů a STAN. „Voliči koalice Spolu jsou té koalici věrní. To má za následek, že ty preference odpovídají součtu preferencí těch tří stran. U koalice Pirátů a STAN je situace velmi odlišná. Až třetina voličů starostů by tuto kolaci už nepodpořila. Zatímco ztráty před říjnovými volbami byly způsobeny odchodem voličů Pirátů ke koalici Spolu, nyní by ty ztráty šly zejména za voliči Starostů,“ uvedl.

Průzkum se uskutečnil od 1. do 19. listopadu a zúčastnilo se ho zhruba 1 200 lidí. Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 950 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní.

Tagy: