Svoboda: Atentát pomůže Trumpovi v kampani. Emoce za pár dní poleví, namítá Klvaňa

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován.

Svoboda o atentátu na Trumpa

Neúspěšný atentát může Donaldu Trumpovi pomoci ve volební kampani. Myslí si to diplomat a exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Ve vysílání CNN Prima NEWS také řekl, že útok velmi dobře marketingově prodal a silné fotografie obletí celý svět. Politolog Tomáš Klvaňa ale namítá, že podpora Trumpa sice může být silná v následujících dnech, do listopadových prezidentských voleb je ale ještě dlouhá doba.

Svoboda souhlasí s tím, že atentát bude jednou z hlavních událostí letošních voleb. „Bude to mít zásadní vliv na volební kampaň. Jestli něco pomůže Trumpovi, tak je to tento moment. Také jak se zachoval a jaká zvolil gesta. Pokud demokraté nepostaví nového kandidáta místo Joe Bidena, tak Trumpa nemohou porazit,“ řekl diplomat ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Pomáhal jsem odnášet mrtvého. Svědek z mítinku Trumpa popsal, co se dělo během střelby

Podle něj je dobře, že současný prezident z řad demokratů útok odsoudil. Jeho strana by ale měla usilovně přemýšlet nad tím, jaká bude její další strategie. „Nahrává to jednoznačně Trumpovi. Ten se navíc ukázal jako silný člověk. Podle mého názoru to demokraty musí mobilizovat,“ řekl dále Svoboda.

Bývalý ministr zahraničí také řekl, že atentát se lidem vryje do paměti. „Celá scenerie, gesta. Je to marketingově mimořádně silné,“ dodal.

Podobně útok vidí i europoslanec ODS a někdejší ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra. „Ano, fotka mu pomůže ve volbách. Trump jako terč atentátu nabitý energií volá do boje. Ale nesmíme zapomenout, že demokratická politika je civilizovanou formou střetu. Násilí v ní nesmí mít místo. Vypjatá polarizace, posilovaná válkou na sítích, nahrává bláznům, jako byl střelec na Butlerově farmě, a ohrožuje samou podstatu demokracie. Mějme to na paměti,“ napsal na sociální síť X.

Trump může prohrát jako Fico, míní politolog

S názory Svobody a Vondry nesouhlasí politolog Tomáš Klvaňa. Kdyby se prezidentské volby odehrávaly v příštím týdnu, tak by podle něj Trump slavil vítězství. „Vzpomeňme si ale na atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Jeho strana následně v evropských volbách nevyhrála. I do kampaně ve Spojených státech může zasáhnout celá řada věcí. Emoce ale jasně nahrávají Trumpovi,“ řekl Klvaňa ve vysílání CNN Prima NEWS.

V následujících dnech se tak může stát, že Trumpovi vzroste popularita. „Půjde zejména o středové voliče, kteří se v emocích přikloní spíše k republikánskému kandidátovi. To ale může trvat krátkou dobu a podpora mu může klesnout,“ míní politolog.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Podřezávání beranů a pití vodky. Svérázný léčitel Radek inkasoval za své rituály desítky tisíc

I Klvaňa ale vidí velmi silný marketingový odraz v neúspěšném útoku. „Je potřeba před Trumpem smeknout. Ještě v době, kdy se nevědělo, že je střelec zlikvidován, tak prováděl taková gesta. To jsou záběry, které obletěly celý svět a budou navždy s Trumpem spojovány,“ dodal.

Tagy: