Střelce od Trumpa dělily pouhé desítky metrů, útočník se plížil po střeše. Záběry obletěly svět

Na Trumpově mítinku se ozvaly výstřely, prezidentský kandidát byl evakuován.

Kdo byl střelec, který chtěl zabít Trumpa?

Podle záběrů svědků nedělního atentátu na Donalda Trumpa se střelec ve chvílích těsně před střelbou plížil po střeše blízkého domu, uvedla britská BBC. Od Donalda Trumpa ho dělilo jen několik desítek metrů. Policisté na varování před podezřelou osobou nereagovali, sdělili někteří návštěvníci mítinku. Vyšetřovatelé FBI za pachatele neúspěšného atentátu označili dvacetiletého Thomase Matthewa Crookse z Pensylvánie. Útočníka na místě zlikvidovali příslušníci tajných služeb.

Na záběrech, které zveřejnila BBC, je patrný obrys muže, jenž se plížil po střeše domku v těsné blízkosti Trumpova mítinku. Následoval zvuk několika výstřelů. „Dávejte pozor, otáčí se naším směrem,“ zněl ve videu mužský hlas. Zvuky střelby posléze překryly panické výkřiky a lidský pláč.

ČTĚTE DÁLE: Pomáhal jsem odnášet mrtvého. Svědek z mítinku Trumpa popsal, co se dělo během střelby

Ke střelbě možná ani nemuselo podle některých svědků dojít. „Byl jsem nahoře u bariéry. Viděl jsem, jak se ten chlap přesouvá ze střechy na střechu,“ uvedl pro americkou televizi CBS jeden z návštěvníků akce Ben Macer. Podle svých slov varoval přítomného policistu.

Jelikož se nic nedělo, šel Macer za mužem zákona znovu. „Řekl jsem mu, aby se šel se mnou podívat, kde ho vidím. Myslel jsem, že pak třeba bude varovat ostatní přes vysílačku,“ uvedl svědek.

„Pak jsem se otočil, abych se vrátil na své místo. V tu chvíli začala střelba. Nastal chaos, všichni jsme se rozběhli a bylo po všem,“ dodal Macer. Policisty před útočníkem varovali i další z přítomných diváků, uvedl web TMZ. Jedna z účastnic akce Amber Difrischiová popsala, že stála pod vzrostlým stromem ve skupince asi 30 lidí, když si všimla muže šplhajícího na střechu domku.

Další svědek Greg Smith pro BBC popsal, že se nad ním na střeše pohyboval muž s útočnou puškou. I on měl na tuto skutečnost upozornit policisty. „Stáli jsme tam a ukazovali na muže, který měl zbraň. Policie postávala kolem. Řekli jsme jim, že je tam muž s puškou. Oni ale nevěděli, co se děje,“ řekl.

„Sám jsem se pak ptal, proč Trump pořád mluví a nikdo ho nestáhl z pódia? Trvalo to asi tři až čtyři minuty. Tajná služba se na nás dívala, poté se ozvalo pět výstřelů,“ popsal Smith moment, kdy atentátník začal po Trumpovi pálit. Podle něj nemuseli policisté útočníka vidět kvůli sklonu střechy.

Vyšetřování případu převzal úřad FBI, motiv střelce se dosud nepodařilo zjistit. Událost šetří orgány jako pokus o atentát. Střelec byl identifikován jako dvacetiletý Thomas Matthew Crooks z Pensylvánie, uvedl Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jakob o útoku na Trumpa. Šok, agresor měl IQ housenky. To vy šíříte nenávist, kritizoval Okamura

Tagy: