První šok na mistrovství světa. Messiho sen se bortí po fiasku se Saúdskou Arábií

Miliony lidí po celém světě mohly roztrhat své tikety. Třetí den fotbalového šampionátu v Kataru se zrodilo obrovské překvapení. Argentina s Lionelem Messim, které byla často predikována cesta za zlatem, nestačila na Saúdskou Arábii. Sice po prvním poločase vedla, nicméně outsider dvakrát udeřil krátce po změně stran a vyhrál 2:1. Kdo by to byl čekal, že zrovna tento soupeř utne šňůru Jihoameričanů bez porážky. Trvala 36 zápasů.

Na proměněnou penaltu Lionela Messiho z desáté minuty zareagoval Sálih Šahrí, který ve 48. minutě přes Cristiana Romera přesně zakončil na zadní tyč, o pět minut později se Sálim Davsárí přesnou střelou z hranice vápna trefil do horního rohu branky.

Výběr Saúdské Arábie se stal prvním týmem od července 2019, který dokázal vítěze posledního mistrovství Jižní Ameriky porazit. Argentinská série bez porážky skončila po 36 zápasech.

Pravděpodobně poslední mistrovství světa nezačalo pro Messiho nejlépe, napravit to argentinský výběr může v sobotu v zápase s Mexikem opět na stadionu v Lusailu. Saúdská Arábie se ve stejný den utká v Rajjánu s Polskem.

Messi byl přitom nejvýraznější postavou prvního poločasu a už ve druhé minutě mohl otevřít skóre, jeho střelu ale Uvaís vyrazil na roh. V osmé minutě zasáhl do hry videorozhodčí, který odhalil nedovolený zákrok v pokutovém území. Pokutový kop Messi bezpečně proměnil. Argentinský útočník se prosadil již na čtvrtém mistrovství světa a dokázal to jako pátý hráč v historii. Doplnil čtveřici Pelé, Uwe Seeler, Miroslav Klose a Cristiano Ronaldo.

Argentinci během úvodního dějství dostali míč mezi tři tyče ještě třikrát, dva góly Lautara Martíneze ani další trefa Messiho ale nebyly uznány, protože všem akcím předcházelo ofsajdové postavení.

A hned po změně stran outsider připravil Messiho týmu šok. Tři minuty po přestávce se prosadil Šahrí, který ustál souboj s Romerem a střelou na zadní tyč překonal Emiliana Martíneze. A vzápětí saúdskoarabský tým dokonal obrat. Abadův pokus nejprve odhlavičkoval Romero, odražený míč ale získal Davsárí, který se šikovně uvolnil mezi přesilou obránců a krásnou technickou střelou z hranice vápna trefil horní roh branky.

Argentinskému výběru se do konce zápasu již nepodařilo prosadit. Kompaktně hrající obrana soupeře společně s výborně chytajícím Uvaísem uhlídala všechny hvězdy jihoamerického týmu i během čtrnáctiminutového nastavení.

Tagy:
Lionel Messi fotbal Katar sport Mistrovství světa v Kataru 2022 argentinská fotbalová reprezentace saúdskoarabská fotbalová reprezentace