První střet s prezidentem. Senátoři se pozastavují nad výběrem kandidátů na Ústavní soud

Schůze horní komory

Pavel se setká s adepty na ústavní soudce

Část senátorů se vzepřela proti vybraným kandidátům prezidenta Petra Pavla na pozice ústavních soudců. Senátní ústavně-právní výbor totiž doporučil jen jedno jméno ze tří navržených. Zástupci horní komory pro CNN Prima NEWS přiznávají, že se jim nezdá snaha prezidenta Pavla o veřejný výběr soudců. Odmítají ale, že by se jednalo o zásadní důvod, proč bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a někdejší prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová neuspěli.

Senátní výbor si pozval Josefa Baxu, Danielu Zemanovou a ústavního právníka Jana Wintra. Tuto trojici navrhl prezident Petr Pavel, který chce kandidáty obsadit volná místa po Jaroslavu Fenykovi, Janu Filipovi a Miladě Tomkové. Mezi členy ústavně-prvního výboru ale hlava státu narazila.

Zástupci horní komory totiž doporučili ke schválení pouze Jana Wintra. Pro Zemanovou zvedli ruku jen dva členové z deseti a pro Baxu pouze čtyři zástupci. Volba byla tajná, senátoři se veřejně nechtějí pouštět do kritiky kandidátů. Většina členů výboru byla přesvědčená, že projev kandidátky Zemanové byl nejslabší.

ČTĚTE TAKÉ: Jiná sazba DPH u černé kávy, jiná u caffè latte. Které změny způsobí problémy a chaos?

S tím nesouhlasí například člen výboru a právník Zdeněk Hraba z klubu ODS. „Paní Zemanová si vybrala jiný způsob prezentace než pan Wintr. Nepřišlo mi to jako špatné vystoupení. Je ale pravdou, že mluvila jinak a zejména o své soudní praxi,“ řekl pro CNN Prima NEWS Hraba.

Senátorka ze stejného klubu Jitka Chalánková uvedla, že měla na Zemanovou celkem dva dotazy. „Měla jsem otázky na manželství homosexuálních párů. Tedy zda je nutné je uzákonit v Ústavě, či stačí běžný zákon. Druhý dotaz se týkal covidových opatření obecné povahy,“ řekla pro CNN Prima NEWS Chalánková. „Volba byla tajná. Z jakých důvodů a kdo se jak rozhodl, nebudu komentovat,“ dodala.

Kritika za způsob výběru kandidátů

Některým senátorům také vadilo, že prezident na výběr kandidátů provedl tzv. konkurz. Oslovil totiž více než 20 právnických institucí a navržená jména poté posoudí sedmičlenný konzultační panel v čele s ústavním právníkem Janem Kyselou.

Podle Chalánkové ale navržená tři jména ještě neprošla tímto panelem. „Trochu mi to vadí. Říkala jsem si, že prezident má pravomoc navrhovat a Senát má pravomoc schválit, nebo ne. Je to ale rozhodnutí pana prezidenta, a pokud mám správné informace, tak z časových důvodů tito kandidáti nevzešli z prezidentských panelů. Na Hradě ale nesedím,“ řekla Chalánková.

Podobně se vyjádřil i Zdeněk Hraba, podle kterého se nejedná o ideální řešení. „Domnívám se, že úzkým hrdlem jsou právě instituce. Klíčem, který je určitým způsobem kritizovatelný, je, že instituce vybírají tři adepty, kteří jsou poté posuzováni prezidentem. Je to uzavřený systém, do kterého se nedostane nikdo zvenčí,“ řekl Hraba.

Sám na svém profilu zveřejnil, že podpořil Jana Wintra na post ústavního soudce. „I přesto, že máme s panem profesorem mnohdy jiný pohled na právní věci, považuji ho za odborníka. Byť s ním nemusím ve všem souhlasit, na Ústavní soud patří,“ uvedl.

Výběr, který zvolil Petr Pavel, vadí i předsedovi ústavně-právního výboru Tomáši Goláňovi z klubu ODS.

V Ústavně-právním výboru Senát Parlamentu ČR jsme dnes projednávali tři kandidáty na ústavní soudce. V tajné volbě jsme...

Posted by Michael Canov on Wednesday, May 24, 2023

Senát bude o schvalování kandidátů hlasovat ve středu. Brzy ráno se prezident Petr Pavel netradičně sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS) a předsedy obou komor Parlamentu.

Tagy:
ODS CNN Prima NEWS Petr Pavel Jitka Chalánková Zdeněk Hraba Jan Wintr Nejvyšší správní soud České republiky Soudcovská unie České republiky Josef Baxa Daniela Zemanová