Podcast CNN Prima NEWS s Tomášem Pojarem: Co rozhodlo, že Západ podpořil Zelenského?

Národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar je šedou eminencí české zahraniční politiky. Co dělal v den útoku na Ukrajinu? Co podle něj rozhodlo, že Západ podpořil Volodymyra Zelenského? V čem jsme jako Západ naopak před válkou ve Vladimiru Putinovi vytvořili dojem, že mu to projde? Co ho štve na nápadech z Bruselu a v čem ho naopak unie příjemně překvapila? Koho považuje za nejtalentovanějšího státníka současné Evropy? A co bude Miloši Zemanovi „nahoře“ přičteno k dobru? Poslechněte si premiéru podcastu Off Record z dílny CNN Prima NEWS, kterým provází Matyáš Zrno.

Sám Pojar říká, že když se 24. února probudil do válečné doby, situaci on i jeho spolupracovníci řešili s klidem. „Šli jsme normálně do práce a začali jsme tu situaci řešit s chladnou hlavou. Nebyl to přímý útok na Českou republiku, byla to válka, která začala několik set kilometrů od našich hranic, respektive od hranic Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO),“ zmínil v podcastu národní bezpečnostní poradce.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT: „Paranoidní“ Putin má problém. Uniklé plány jeho paláce ukazují i tajný bunkr a podzemní výtah

Řeč přišla i na dnes už bývalého prezidenta Miloše Zemana. Ten dlouhá léta platil za zastánce Vladimira Putina a Ruska. „Já myslím, že to pro něj a pro mnohé další byl šok. Uvědomili si, jak Rusku naletěli a určitě měli růžové brýle,“ řekl Pojar s tím, že se exprezidentovi a jiným do té doby příznivcům Ruska možná vybavila vzpomínka na okupaci Československa.

Podle Pojara je dobře, že Zeman nakonec po invazi svůj názor na Putina změnil a agresi odsoudil. „To mu bude jistě přičteno k dobru jako plus. Až ho budou někde vážit,“ glosoval diplomat.

Pojar zároveň zmínil, že o pomoci Česka a dalších zemí Ukrajině se rozhodovalo krátce po začátku invaze. „Myslím, že těch prvních několik dní skutečně rozhodlo a že to viděli všichni,“ řekl v podcastu někdejší český velvyslanec v Izraeli s dovětkem, že některým mocnostem chvíli trvalo, než se k pomoci rozhoupaly.

Co dalšího zaznělo v premiérovém vysílání podcastu Off Record? Pusťte si jej zde.

Tagy: