Prymula hrozí zavřením barů a restaurací od 22 hodin. Omezí se i rizikové akce

Ruka a sklenice

Prymula hrozí zavřením barů a restaurací od 22 hodin

V následujících dnech zřejmě vláda dál omezí otevírací dobu restaurací a barů. Zavírat by měly ve 22:00 namísto nynějších 24:00. Po uvedení do úřadu to řekl nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Lidé podle něj ztratili ostražitost, místa a situace, kdy lidé jedí a pijí přitom patří k nejrizikovějším.

Připravované omezení hromadných akcí nebude podle Prymuly plošné, experti se nad posílením nynějších opatření sejdou ještě během dneška. Prymula zmínil, že týkat se zřejmě nebudou kulturních akcí, které velké riziko nenesou. Občany vyzval k větší obezřetnosti a dodržování opatření.

„Důležité jsou trendy, ačkoli se čísla z víkendu zdají být příznivá, realitu uvidíme ve středu, ve čtvrtek,“ uvedl. Hlavní budou počty úmrtí spojených s COVID-19, která jsou oproti nárůstu počtu infikovaných zpožděná. „Ať uděláme cokoli, má to dojezd v horizontu sedmi, deseti dnů, to je klíčové,“ uvedl. Za svůj úkol v roli ministra si dal právě oploštění nárůstu počtu nakažených a stabilizaci epidemie koronaviru.

V hlavním městě platí omezení otevírací doby restaurací od 9. září. Restaurace, bary a kluby musejí být od půlnoci do 06:00 zavřené. O pět dní později byla omezena otevírací doba restaurací ve Středočeském kraji a na Uherskohradišťsku. Povinnost se pak rozšířila na celé území státu z pátku na sobotu 19. září.

Restaurace by měly více dbát na opatření proti nákaze

Stravovací zařízení by měla více dbát na dodržování opatření proti šíření koronaviru, aby vláda nerozhodla o jejich opětovném uzavření. Obavy ze zpřísnění opatření vyvolalo i jmenování Romana Prymuly ministrem zdravotnictví. Na dnešním setkání s novináři to řekl Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy. Smysl by podle něj dávalo snížení kapacity restaurací, dodržování bezpečnostních odstupů a nabádání lidí k používání dezinfekce. Podniky by se měly znovu více zaměřit na přípravu občerstvení s sebou, uvedl.

Většina provozovatelů nemá podle Třeslína další rezervy, úplné uzavření by tak už nemusely přežít. Alespoň částečně snížit náklady se však podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) podařilo dvěma třetinám restauratérů. Důležité je, nastavit takové restrikce, za kterých bude další provoz možný. V zahraničí podle Třeslína panují striktnější pravidla a důrazně se dbá na jejich dodržování. "Musíme si uvědomit, že Praha je nyní Miláno na jaře. Dodržování opatření je zásadní," řekl.

Tagy:
restaurace Roman Prymula ministr zdravotnictví otevírací doba ANO 2011 bary Praha koronavirus zpřísnění opatření Milán Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR pandemie covidu-19 storyous.com s.r.o.