Rouškou se ještě žádné dítě nezadusilo, řekl Kubek a pohádal se s Hnízdilem

Milan Kubek v Co Čech, to politik!

Co Čech, to politik! (1005)

Covid byl brutálně zneužit pro politické účely, prohlásil v pořadu Co Čech, to politik! lékař Jan Hnízdil. Následně se obul do prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka kvůli očkování proti koronaviru a počtu lidí, kteří na covid zemřeli. „Nikdo nikdy nezdokladoval, že by bylo 30 tisíc obětí,“ prohlásil. Kubek se ale srdnatě bránil, zpěvák Tomáš Klus spor obou aktérů dokonce pochválil.

„Covid posloužil politikům k odvedení pozornosti od klíčových problémů. Vymizela aktivní péče o zdraví. Lidé se nesměli pořádně hýbat, stýkat se, byla omezena kultura. Nikdy jsem covid nezlehčoval, ale došlo k brutálnímu zneužití virózy pro politické účely. Nikdo nedoložil, že lockdowny mají nějaký efekt,“ pustil se Hnízdil do opatření, které vláda poslední rok a půl vyhlašovala.

Naopak zpěvák Tomáš Klus vidí problém v chaotickém způsobu sdělování restrikcí. Varoval, že covid byla jen zkouška před pořádnými výzvami. „Jsou před námi klimatické změny a ukázalo se, že nemáme lidi schopné pořádně komunikovat,“ rozohnil se.

Klus se také omluvil, že covid na začátku pandemie označil za chřipečku. Souhlasil ale s Hnízdilem, že covid je „jedna z nejlepších schovek a dají se do něj ukrýt aférky a všechny chyby“.

Podle dat ministerstva zdravotnictví zemřelo v souvislosti s covidem více než 30 tisíc lidí. „Nikdo nikdy nezdokladoval, že by bylo 30 tisíc obětí. Lidé zemřeli i na jiné choroby,“ prohlásil Hnízdil.

Popíráte vlastní stanovisko, vpálil Hnízdil Kubkovi

Kubek reagoval, že ani jeden z hostů není expertem na covid. „Přijímám poznatky od odborníků, pan Hnízdil je neguje. Není to tak, že by lékařská komunita byla rozdělena. Je zde malá část, jejíž názor jde proti proudu. Mrtví jsou neoddiskutovatelní. Je to 40 tisíc lidí, kteří umřeli navíc. Průměrná délka dožití se snížila o rok,“ ohradil se prezident ČLK.

Dodal, že neočkovaní lidé, kteří nemají například zdravotní důvod se vakcinaci vyhnout, by si léčbu či testy spojené s koronavirem měli hradit sami.

To Hnízdil odmítl. „Popíráte stanovisko právního odboru lékařské komory a ministerstva zdravotnictví. Mám od nich písemně, že očkování je dobrovolné. Nikdo nesmí zjišťovat, zda je člověk očkovaný a vyvozovat z toho důsledky. Jak je v praxi možné, že se žáci dělí na očkované a neočkované? To je protiprávní stav,“ spustil.

Kubek podotkl, že zmíněné stanovisko nezná. „Fascinuje mě, jak se lidé zaklínají lidskými právy. Neohlížejí se, že jiní mají právo nechtít předčasně zemřít, protože je nějaký sobec nakazí,“ oponoval Hnízdilovi.

Tomáš Klus ocenil, že debata probíhala bez velkých vášní, což podle něj do odborné diskuse patří. „Jinak dáváme dětem špatný příklad. Dialog o covidu rozděluje společnost,“ řekl Klus.

Kubek: Rouškou se žádné dítě nezadusilo

Hnízdil ještě dodal, že nemá strach o děti kvůli nemoci, problémem je prý strach, kterým se nakazily. „To je na celou generaci. Mají úzkost, depresi, bojí se podat ruku. Bojím se očkování v situaci, kdy jsou vakcíny schváleny podmíněně,“ prohlásil.

Kubek kontroval zdůrazněním, že očkování funguje a je nejlepší cestou, jak zabráním těžkému průběhu nemoci a následné hospitalizaci. „Děti byly bity tím, že jsme jako společnost reagovali pozdě a muselo dojít k lockdownu a zavření škol. V současnosti takové vyhlídky nejsou, školy fungují a díky očkování se podaří je udržet otevřené. Rouškou se žádné dítě nezadusilo, na covid už jich pár zemřelo,“ vpálil Hnízdilovi.

Tagy: