Prymula: Řada opatření při pandemii nebyla smysluplná. S experty se shodl na chybách

Epidemiolog Roman Prymula

360° (61)

Z dnešního úhlu pohledu nebyla všechna opatření během pandemie smysluplná, přiznal bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Společně s biochemikem Zdeňkem Hostomským a lékařem Petrem Arenbergerem se shodli, že jednou z chyb bylo například zavírání škol na dlouhou dobu.

„Je spousta věcí, které jsme mohli udělat lépe. Dnes už máme k dispozici data, která ukazují, že něco nebylo dobře,“ uvedl Prymula a zmínil například zavírání škol. „Už víme, že ten mechanismus šíření nebyl úplně masivní,“ poznamenal.

ČTĚTE TAKÉ: Martínka mi doktor zabíjel v náručí, uvedla zdrcená matka. Soud zpřísnil trest pro nemocnici

Upozornil ale, že to není tak docela černobílé, neboť se najdou i odborné práce, které poukazují na to, že po návratu do škol se poměrně rychle nakazili pedagogové.

Pro žáky a studenty to je ale podle odborníků stále velmi složité. „Ta mladá generace je tím poznamenaná. Jsou ročníky dětí, které to už nedoženou, a to vlastně nebylo úplně nutné,“ sdělil Hostomský s tím, že kdyby měl něco změnit, bylo by to právě zavření škol. „To nemělo nastat,“ zdůraznil.

Jestli však byla pandemie v něčem užitečná, je to například to, že lidé začali více dbát na hygienu. „Dnes, když má někdo virózu, tak už ani nepřemýšlí, zda si vezme roušku, prostě si ji vezme,“ podotkl Arenberger.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Paradox zdravotnictví? Zneužívání bezpoplatkového systému se státu vyplatí, překvapil Dryml

Tagy:
zdraví zdravotnictví Roman Prymula Petr Arenberger COVID-19 koronavirová opatření Zdeněk Hostomský 360° Ministerstvo zdravotnictví České republiky pandemie covidu-19 Kamal Farhan