Psi jsou v šoku jako lidi, je to apokalypsa, říká zvířecí záchranářka z Břeclavska

Zatímco přeživší obyvatelé se probírají troskami, které zbyly z jejich domovů, ve vesnicích zasažených řáděním tornáda jsou v pohotovosti lidé ze zvířecích organizací i veterináři. Hledají a ošetřují ztracená a zraněná zvířata, která potřebují pomoc. Na místo se vypravili i členové záchranné veterinární služby z Prahy a Brna.

„Dvě naše posádky vyráží pomoci s péčí o zraněná zvířata v oblastech zasažených tornádem, ve spolupráci s kolegy z Pet & Horse Emergency tak, aby se jiné složky IZS mohly soustředit na lidi a odklízení trosek. Na místě je zřízen vetpoint, kontaktovat nás můžete na tel.: 603 515 003 – koordinátor našich posádek přímo na místě,“ informuje na svých stránkách Pet-Medic. Místo, kde lidé mohou nechat ošetřit zvířata, se nachází před budovou obecního úřadu v Moravské Nové Vsi.

Teprve to začne

Ve všech čtyřech poničených obcích od včerejšího večera zasahuje také spolek Dočasky.cz, který s nimi má uzavřenou smlouvu o ustájení toulavých a opuštěných psů. Právě v této chvíli, kdy útulek v Hodoníně řádění tornáda neustál a byl zcela zničen, je jejich úsilí o to potřebnější. „Podařilo se nám vysbírat psy, kteří byli na ulici, jsou čipovaní, ale nejsou zaregistrovaní, takže se postupně přes někoho dostáváme k majitelům,“ popsala situaci na místě Andrea Černá, která je v terénu nepřetržitě. Jejich útulek v Lanžhotě přišel během včerejška jen o pár střešních tašek. „Kdyby nám ulítla střecha, tak ty psy není kam dát, protože útulek v Hodoníně prakticky neexistuje.“

Od včerejšího večera prošlo rukama dobrovolníků z Dočasky.cz necelá dvacítka psů. To je podle Černé na čtyři obce velmi málo. „Myslím, že to teprve začne. Pravděpodobně jsou stále někde venku a objeví se snad zítra, až budou hladoví. Nejvíce psů jsme přebírali v Hruškách, další pak v Mikulčicch a Lužicích. V Moravské Nové Vsi byl zatím nalezen jen jeden,“ říká Andrea Černá, která si nejvíce pochvaluje spolupráci se starostkou Hrušek Janou Filipovičovou. Ta ještě v noci zařadila číslo na Dočasky.cz na seznam důležitých čísel. „Ať je to záchranář, policista, voják – každý ví, komu má zavolat, když najde psa nebo se na něj kvůli zvířeti obrátí lidé z obce. V jiných vesnicích je to otázka náhody. Ale všichni pomáhají, ať jsou odkudkoliv,“ říká Černá.

Obyvatelé poničených obcí se potýkají s výpadky elektřiny i signálu, takže se k informacím o nalezených psech na sociálních sítích mnohdy ani nedostanou. Proto se dobrovolníci z Dočasky.cz snaží informovat veřejnost všemi možnými způsoby, že zvířata, která jsou u nich v péči, jsou živá a zdravá. „Včera večer jsme našli fenku a až dnes odpoledne si ji tady vyzvedl pán. Myslel si, že to zvíře zmizelo i s kotcem, rozplakal se nám tady, protože si myslel, že jeho fenka už nežije. Někdo v práci mu až dnes řekl, že může být u nás,“ vypráví Černá.

Všichni potřebují pomoc

Zatímco někteří psi se vrátili ke svým majitelům, jiní zatím nemohou. „Priorita byla psy najít, a když budou zranění, tak odvézt na veterinu. Řekli jsme všem, kde psi jsou, kam je vezeme – teď tu byl pán, že jeho dcera nebo snacha u nás psa má a že se chce podívat, zda je to opravdu on. A jestli tady může týden zůstat, protože přišli o celý dům,“ popisuje Černá, podle které jsou zdevastované obce apokalyptickým výjevem. „Lidé jsou v šoku, chodí si pro vodu do domů, které na ně mohou spadnout. Začali si pomáhat spravovat střechy, přestože jsou domy na odpis. Je tam hrozný zmatek, všechno se to tlačí na jedné silnici, nemohou projet policisté ani hasiči,“ líčí situaci.

Šok se podepsal i na zachráněných psech, kteří se ze strachu projevovali mnohdy agresivně. Jeden z nich unikl smrti jen čirou náhodou, když se v panice zaběhl schovat do sklepa domu, který tornádo poničilo. Jen díky tomu, že majitel domu zůstal uvnitř a ráno starostce nahlásil nález psa, se ho dobrovolníkům z Dočasky.cz podařilo vytáhnout ven a prozatímně umístit v útulku, kde už čeká na svého majitele. U části nalezenců se však vlastník nepodařil zjistit. Přehled jejich fotografií, který stále aktualizujeme, můžete najít v úvodu článku.

Tagy: