Psychiatrická nemocnice pro děti v Lounech? Místo jak z hororu, popsala novinářka. Chce změnu

Místo jako z hororu, tak vypadá dětská psychiatrická nemocnice v Lounech. Zařízení, které bylo založeno v roce 1961, aktuálně více připomíná vězení pro dospělé než kliniku, kde by se děti od tří do osmnácti let měly léčit s psychickými potížemi. Na současný stav nemocnice upozornila novinářka Lucie Šaléová, ve spolupráci s dárcovskou platformou Znesnáze21. Následně vznikla sbírka s jediným cílem: vybrat dostatek financí na nákup potřebného vybavení.

„Tohle není místo z hororu, byť to tak vypadá. Ale je to dětská psychiatrie v Lounech, kde se děti z celého Ústeckého kraje ‚léčí‘ s onemocněním duše. Tohle místo je děsivější než vězení pro dospělé,“ popisuje ve sbírce na platformě Znesnáze21 Šaléová, novinářka a autorka podcastu (ne!)ZÁVISLÁ.

ČTĚTE TAKÉ: Bojuje se záchvaty, speciální kočárek zajistí Báře bezpečí. Cena je ale příliš vysoká

Na místo hrůzy, jak jej Šaléová popisuje, ji upozornila její psycholožka, která v nemocnici chvíli pracovala. „I když je zakázané mít na dětských klinikách mříže, zde jsou, protože nejsou peníze na speciální skla. Ale co tu není, tak třeba dveře od záchodů či sprch. Dále tu pro děti nemají skoro žádné herny, ale když ‚zlobí‘, tak samotky mají,“ líčila.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Ze situace, v jaké se mají děti od tří do osmnácti let s psychickými problémy léčit, je jí do pláče. „Za to však nemůže personál, ten se prý snaží, ale je jich málo, stejně jako lékařů,“ konstatovala. Právě kvůli současnému žalostnému stavu nemocnice, která byla založena v roce 1961 v městysu Ročov a dnes je neodmyslitelnou součástí města Louny, vznikla na platformě Znesnáze21 sbírka.

„Sbírku organizuje a plně zaštiťuje Nadační fond pomoci, který za výtěžek ve spolupráci s nemocnicí nakoupí potřebné vybavení. Nemocnice z administrativních důvodů sbírku pořádat nemůže,“ uvádí se.

Dětská psychiatrická nemocnice Louny je jednou ze tří obdobných nemocnic v České republice. Je to státní příspěvková organizací, zřizovatelem je Ministerstvo zdravotnictví České republiky a je samostatným právním subjektem.

Pokud i vy chcete finančně pomoci proměnit dnes hororově vyhlížející psychiatrickou nemocnici v lepší zařízení, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze21.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V pražské Nemocnici Na Homolce hořelo. Hasiči evakuovali desítky lidí

Tagy: