Puškinovu medaili od Putina nevrátím. Museli by mě vést na popraviště, prohlásil Klaus

Stejně jako písničkář Jaromír Nohavica odmítá bývalý prezident Václav Klaus vrátit Puškinovu medaili, kterou obdržel od ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to v rozhovoru pro web Lidovky.cz. Válku na Ukrajině nepovažuje za dostatečný důvod. „Považuji za dětinské tuto medaili demonstrativně někomu vracet. To je něco, k čemu bych se nesnížil. To bych musel být veden na popraviště, abych něco takového eventuálně mohl udělat,“ prohlásil.

Medaili Klaus obdržel v roce 2007 od ruského velvyslance Alexeje Fedotova na Pražském hradě spolu s románem Evžen Oněgin. Bývalý prezident si podle Ruska ocenění zasloužil za to, že „sblížil národy a zachoval jejich kulturního dědictví“. Kvůli konfliktu na Ukrajině, který Rusko vyvolalo, se Klaus medaile vzdávat nehodlá.

„Považuji za dětinské tuto medaili demonstrativně někomu vracet. To je něco, k čemu bych se nesnížil. To bych musel být veden na popraviště, abych něco takového eventuálně mohl udělat. A není to žádná Putinova medaile. To je medaile Puškinova,“ prohlásil Klaus v rozhovoru. Stejně jako písničkách Jaromír Nohavice tak odmítá symbolicky ocenění vracet.

Exprezident také konstatoval, že medaili nevymyslel Putin, „ale jeho předchůdce Jelcin. Takže to není žádný Putinem vytvořený řád nebo něco takového. Za třetí to není medaile ruského prezidenta, ale Ruské federace“, dodal exprezident.

Z toho důvodu odmítá takové „triviální hříčky“. „A zejména odmítám i dnes existující laciné rusobijství a odmítám šmahem popírání ruské kultury a všech podobných věcí,“ řekl v rozhovoru.

Tagy: