Pellegrini: Pusťte hráče z ruské KHL na šampionát. Slováci a Češi rádi pranýřují nevinné

Slovenští hokejisté, kteří působí v ruské KHL navzdory invazi na Ukrajinu, by měli hrát na blížícím se mistrovství světa. S tímto prohlášením přišel předseda slovenské Národní rady a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini. Apeluje tím na slovenský hokejový svaz, aby na šampionát vzal i hráče hrající v ruské lize. Pellegriniho slova vyprovokovala k reakci opoziční politiky i zástupce ze světa sportu.

Šéf politické strany Hlas-SD Pellegrini svůj názor na hokejisty hrající ruskou KHL řekl ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích.

Moja výzva predstaviteľom Slovenského zväzu ľadového hokeja 🇸🇰

Moja výzva predstaviteľom Slovenského zväzu ľadového hokeja 🇸🇰 - Objednávateľ: Peter Pellegrini, Banská Bystrica Dodávateľ: Meta Platforms Ireland Limited, Merrion Road Dublin 4, D04 X2K5, Ireland

Posted by Peter Pellegrini on Monday, February 12, 2024

„Opět se blíží mistrovství světa v hokeji a u nás se otevřela nesmyslná diskuse v souvislosti s tím, že hráči hrající v KHL, tedy v ruské hokejové lize, by neměli reprezentovat Slovensko. Znovu se zmiňují konkrétní jména. Vyzývám proto Slovenský svaz ledního hokeje, aby důsledně zvážil své stanovisko a neunáhlil se přijmout takové rozhodnutí, které pod nesmyslným mediálním a politickým tlakem opozičních stran jako PS (Progresivní Slovensko, pozn. red.) a SaS (Svoboda a Solidarita, SASKA; pozn. red.) znemožní těmto hokejistům reprezentovat naši vlast,“ pronesl Pellegrini.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůzná scéna v NHL. Gólovou oslavu ukončil podrážděný obránce, střelci dal hokejkou do hlavy

Předseda slovenského parlamentu, který zároveň kandiduje na prezidenta, to vysvětluje slovy, že „politika do sportu vůbec nepatří“. „Pokrytectví zaobalené do nesmyslného tvrzení, že naši hokejisté podporují (Vladimira) Putina či válku na Ukrajině, je doslova hanebné a neslušné,“ pokračoval ve videu Pellegrini.

Zároveň argumentoval, že proti Rusku se od začátku konfliktu vymezují také USA, ale v zámořské soutěži NHL stále působí přes 50 ruských hokejistů. „Přestaňme být papežštější než papež a řiďme se respektem a úctou k těm, kteří chtějí nosit dvojkříž na své hrudi a měřit síly s těmi nejsilnějšími,“ doplnil šéf slovenského parlamentu. Dodal, že se Slováci a Češi „vyžívají v pranýřování nevinných lidí“.

Pellegrini zároveň ve videu připomněl, že se nedávno zastal slovenského hokejového brankáře Júlia Hudáčka, který po působení v ruské KHL získal smlouvu v českém Kladně, jemuž šéfuje legendární Jaromír Jágr, ale po vlně nevole mu byla smlouva po dvou dnech ukončena. Hudáček posléze podepsal smlouvu v německém Frankfurtu.

PŘIPOMEŇTE SI kauzu Júlia Hudáčka:

Aktuálně v ruské KHL působí celkem devět slovenských a pět českých hokejistů.

Žádná politika, ale válka, zní z opozice

Pellegriniho slova vyprovokovala kupříkladu opoziční stranu Svoboda a Solidarita. „Ne, to není politika. To je válka, pane Pellegrini! Taková hanba se přihodila Slovensku. Máme šéfa parlamentu, který si myslí, že Rusko vede proti Ukrajině politiku,“ uvedla strana na sociální síti X a dodává video s Pellegriniho výroky doplněné o záběry z následků ruského ostřelování ukrajinských měst.

Bývalý český hokejový brankář a dnes hráčský agent Tomáš Vošvrda se na sociální síti X pozastavil nad Pellegriniho slovy, že „politika do sportu nepatří“, když následně „sport využije k tomu, aby získal hlasy v prezidentské volbě“. „Politika zasahovala, zasahuje a bude zasahovat do sportu vždy, ať už v městském, celostátním nebo celosvětovém sektoru, protože proč? Sport žije z veřejných peněz a dotací, které schvaluje kdo? No přece politici,“ komentoval Vošvrda.

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) mezitím v úterý oznámila, že ruští a běloruští hokejisté se nebudou účastnit mezinárodních zápasů pod hlavičkou této organizace ani v následující sezoně.

Tagy:
Slovensko hokejista politika sociální síť KHL Peter Pellegrini hokej kandidát na prezidenta Kontinentální hokejová liga ruská invaze na Ukrajinu Július Hudáček