„Upřímná“ debata hejtmanů: Lidem s exekucemi už nepomůžeme, připustil Půta ve studiu

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Sociální problémy v Libereckém kraji

Lidem s exekucemi už nepomůžeme, jejich dětem však ano. V debatě kandidátů na post hejtmana Libereckého kraje na CNN Prima NEWS to uvedl ten současný Martin Půta (STAN).

„Hleďme do budoucna. Lidem, kteří mají teď exekuce, už nepomůžeme, ale musíme se podívat na jejich děti, ty potřebují dostat šanci,“ nechal se slyšet Půta s tím, že receptem je zachování dostupného vzdělávání.

ČTĚTE TAKÉ: Krajské a senátní volby na CNN Prima NEWS: Výsledky se u nás dozvíte jako první

Proto podle něj kraj udržuje gymnázia ve Frýdlantu, Mimoni či Tanvaldu. „Vlastně v lokalitách, o nichž analýzy hovoří jako o problematických,“ vysvětloval současný liberecký hejtman.

Senátní a krajské volby na CNN Prima NEWS

Speciální vysílání k volbám už od začátku září, debaty kandidátů na hejtmany, superdebaty s šéfy politických stran a hnutí i finální výsledky voleb dříve než jinde. Více informací najdete zde:

V tom se s Půtou shodl i další kandidát na hejtmanské křeslo, poslanec a člen zemědělského výboru David Pražák (ANO). „S finanční gramotností je ale potřeba začít už na základních školách. Aby děti věděly, za co jsou peníze a že se vydělávají. Aby je potom uměly investovat a aby věděly, že není normální být doma na dávkách,“ uvedl v debatě Pražák.

Jako v bludném kruhu

Kraj se finanční problémy občanů již nyní snaží řešit angažovaním dluhových poradců. „Jejich pozice jsme z našeho rozpočtu od letošního roku posílili. Těm, kteří jsou ochotni s tím něco dělat, se snažíme dluhovým poradenstvím, spoluprací s agenturou pro sociální začleňování nebo s Člověkem v tísni z toho bludného kruhu najít cestu ven. Ale není to vůbec jednoduché,“ konstatoval Půta.

Debaty, kterou si celou můžete pustit ve videu výše, se zúčastnili i další kandidáti – Edvard Kožušník, Michal Švarc a Zbyněk Miklík. Diskutovali mimo jiné i o dopravním systému v kraji nebo investicích do silnic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přehled o kandidátech i názory místních. Sledujte předvolební speciály na CNN Prima NEWS

Tagy: