Putin brakuje ruské věznice. Zoufalá mobilizace, jakou jsme ještě neviděli, říká aktivistka

Rusko potřebuje do války proti Ukrajině naverbovat nové posily. Už od loňského léta se proto na frontě objevují i vězni. V dubnu se ale Rusko pustilo do jejich bezprecedentního náboru. Vojáky by tak mělo doplnit až deset tisíc odsouzenců.

Ukrajinské bojiště se někdy přirovnává k mlýnku na maso. Lidské ztráty na obou stranách jsou obrovské. Přesná čísla nejsou k dispozici. Jen za posledních pět měsíců války přišlo Rusko o 100 tisíc mužů, z toho pětina jich zemřela, odhaduje Bílý dům. Ty chce ruský prezident Vladimir Putin nahradit čerstvými posilami.

„Rozhodně tím sleduje to, že je nedostatek vojáků. Po té první mobilizaci už nelze dělat druhou mobilizaci, ta by byla ještě víc nepopulární. Musí tak brát kádry, kde se dá, a to jsou jedině věznice,“ říká spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

A právě v ruských vězeňských koloniích zahájilo ruské ministerstvo obrany v dubnu bezprecedentní nábor. „Momentálně dochází k naprosto zoufalé mobilizaci, jakou jsme ještě neviděli. Ani při náborech Prigožinovy Vagnerovy skupiny nebylo rekrutováno tolik lidí, kteří jsou z ruských zón nyní odváženi každý den,“ vysvětluje šéfka nadace Sedentary Russia Olga Romanovová.

Kývnout na nabídku často znamená něco jako účast v neslavně proslulé hře ruská ruleta. Velké množství rekrutů z řad vězňů umírá. Jaká je tedy jejich motivace? „Oni to dostávají jako nabídku, která je pro ně, řekněme, luxusní. Oni dostanou automaticky osvobození po půl roce, dostanou finanční ohodnocení, které je velmi slušné,“ myslí si Just.

To může být silný motiv hlavně pro pachatele těžkých zločinů.

Tagy: