Putinovi hrozí vojenská vzpoura s katastrofálními následky pro Rusko, říká jeho bývalý velitel

Ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi hrozí ze strany Vagnerovy skupiny ovládané Jevgenijem Prigožinem „vojenská vzpoura“. Upozornil na to bývalý důstojník ruské tajné Federální služby (FSB) a nejdůležitější muž doněckých separatistů Igor Girkin. Informuje o tom web Newsweek s tím, že Prigožin údajně nedávno hrozil stažením svých jednotek z Bachmutu, a to kvůli nedodání munice.

Prigožin údajně vyhrožoval ruskému ministrovi obrany Sergeji Šojguovi tím, že vagnerovci opustí svou pozici v Bachmutu, pokud nedojde k vyřešení otázky zásobování jeho sil municí. Girkin to dle serveru Newsweek v sobotu uvedl na sociální síti Telegram. Prigožin, známý jako „Putinův šéfkuchař“, v pátek uvedl pro agenturu Reuters, že jeho síly utrpěly těžké ztráty, protože je Moskva přestala podporovat. „Místo jednoho mrtvého při útoku na budovu jich je pět. Nejsou granáty, a tak nemáme jak zničit nepřátelské dělostřelectvo,“ cituje Prigožina web Express.

ČTĚTE TAKÉ: Ničivý útok dronů na Krymu, šéf tamní správy zuří. Prigožin připustil zánik vagnerovců

Stažení jednotek bez souhlasu vrchního velitele by podle Girkinových slov neznamenalo nic jiného než „vojenskou vzpouru“. Vůdce vagnerovců se tímto prý „otevřeně snaží vydírat ruské vedení“, neboť si je vědom toho, že stažení jeho sil by mohlo vést ke katastrofickým následkům pro Rusko před očekávanou ukrajinskou protiofenzívou.

Není to poprvé, co Girkin vystupuje proti veliteli žoldnéřské skupiny. Již minulý měsíc prohlásil, že jeho odstranění je „naléhavě nutné“. A to „vzhledem k tomu, že jeho politické ambice znásobené psychopatií, demonstrativními válečnými zločiny organizace, sklonem k bezostyšné a v mnoha ohledech falešné sebepropagaci a šíření prohnilých ‚zločineckých konceptů‘ do ozbrojených sil, to vše pouze poškozuje jak vagenrovce, tak i společné vítězství nad Ukrajinou,“ napsal tehdy na Telegram.

Dodal také, že polovojenského žoldáka spolu s ruskými jednotkami je třeba stáhnout z frontových linií „pro doplnění a reorganizaci, aby následně mohl být použit ve slibnějším strategickém směru“.

V roce 2014 hrál Igor Girkin, známý také jako Igor Strelkov, důležitou roli při anexi Krymu a následném zahájení bojů na Donbasu, kde vedl místní separatisty. V té době byl miláčkem kremelské propagandy, která jej prezentovala jako statečného bojovníka za svobodu. Stal se dokonce ministrem obrany v samozvané Doněcké lidové republice. V listopadu minulého roku byl spolu s dalšími dvěma lidmi odsouzen v Haagu k doživotí za sestřelení boeingu MH1 nad Donbasem v roce 2014. Na palubě letu malajských aerolinek zahynulo 298 lidí. Nyní je Girkin významným kritikem ruské válečné strategie na Ukrajině, což ho učinilo pro Kreml nežádoucí osobou.

.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Donbas Telegram Newsweek Vagnerova skupina Igor Girkin Jevgenij Prigožin anexe Krymu Ruskou federací