Putin: Budoucnost Ruska stojí na našich vojácích. Jsou jako němečtí nacisté, reagoval expert

Budoucnost ruského lidu stojí na vojácích, kteří za nás bojují na Ukrajině, prohlásil na Rudém náměstí ruský prezident Vladimir Putin. Projev pronesl na tradiční vojenské přehlídce v Moskvě při příležitosti Dne vítězství – výročí udolání nacistického Německa ve druhé světové válce. Podle novináře Českého rozhlasu Ondřeje Soukupa jde o propagandu a Rusko se prý chová velmi podobně jako kdysi nacistické Německo, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Jsme hrdi na účastníky speciální vojenské operace. Na všechny, kdo bojují v první linii, kdo pod palbou zásobují frontu, zachraňují raněné. Není teď nic důležitějšího než váš boj. Na vás teď spočívá bezpečnost země, na vás závisí budoucnost naší státnosti a lidu. Se ctí plníte svou povinnost, bojujete za Rusko,“ pronesl prezident Putin k válce, která pokračuje už 440. dnem.

ČTĚTE TAKÉ: Návštěva Lukašenka a chmury mezi Rusy. Experti mluvili o Dni vítězství i ukrajinských útocích

„Proti naší vlasti byla znovu rozpoutána opravdová válka, ale postavili jsme se na odpor mezinárodnímu terorismu, ubráníme i obyvatele (východoukrajinského) Donbasu, zajistíme naši bezpečnost,“ ujistil Putin. Obvinil Západ, že se snaží ovládat jiné země a zničit systém mezinárodní bezpečnosti a práva – a v tom podle Putina tkví příčina katastrofy, kterou prožívá ukrajinský lid.

„Vidíme, jak ničí pomníky sovětským vojákům, jak vytvářejí kult nacistů. Snaží se naši zemi zničit,“ zlobil se.

Podle novináře Soukupa jde o propagandu. „Je to jejich dlouhodobá linka, kterou (Rusové) vedou. Říkají, že Ukrajinu je potřeba denacifikovat a tak dále. Přitom se chovají velmi podobně jako nacistické Německo,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS Soukup. Připomněl, že Den vítězství je pro Rusko jeden z nejvýznamnějších státních svátků.

Putin ocenil také přítomnost vůdců dalších postsovětských zemí – převážně středoasijských – na přehlídce, která je druhým rokem ve stínu ruské invaze na Ukrajinu. Putin přišel z Kremlu na tribunu na Rudém náměstí v doprovodu prezidentů Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu a také arménského premiéra Nikola Pašinjana či běloruského vůdce.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury TASS uvedl, že přehlídky se účastní více než 10 tisíc vojáků a přes 120 kusů vojenské techniky.

Tagy: