Ruský chaos. Mezi Putinovými veliteli to vře, spory rivalů mohou pomoci ukrajinské ofenzivě

Rusové budou mít s koordinovanou ukrajinskou ofenzivou velké problémy, zřejmě jí nedokáží čelit. Tvrdí to zpráva amerického Institutu pro studium války (ISW), která poukazuje na nesoulad ve vedení Putinovy armády. Analytici zdůrazňují, že okupační vojsko momentálně nemá jasného velitele – čečenský lídr Ramzan Kadyrov a šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin se vymkli kontrole ministra obrany Sergeje Šojgua a generála Valerije Gerasimova, dokonce svým nadřízeným vyhrožují.

Kdo tu vlastně velí? Tahle prostá otázka možná znejišťuje mnohé ruské vojáky už nějakou dobu, pořádné problémy jim však může způsobit teprve tehdy, až nastane plánovaná ukrajinská protiofenziva.

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Kyjevem otřásly výbuchy. Ukrajinci chystají Putinovi dárek u Bachmutu

Neshody a konkurenční boj mezi mocnými postavami Putinovy invaze mohou mít pro Kreml fatální dopady. Alespoň podle poslední zprávy ISW, která rozkol ve vedení ruské armády ilustruje posilováním moci čečenského lídra Kadyrova a šéfa vagnerovců Prigožina na úkor ministra obrany Šojgua a generála Gerasimova.

„Kadyrov a Prigožin se při prosazování svých cílů nezdráhají vyhrožovat svým nadřízeným. Povolný Gerasimovův postoj k odbojným podřízeným ukazuje, že problémy ve struktuře velení mají na Ukrajině významný dopad na schopnost ruské armády vést jakékoli soudržné operace,“ tvrdí analytici ISW. „Vyvolává to otázky zejména směrem k ruské schopnosti koordinovat soudržnou ruskou obranu při případné ukrajinské protiofenzivě.“

Prigožin s Kadyrovem podle ISW přiměli generála Gerasimova, aby obnovil přísun dělostřelecké munice vagnerovcům v Bachmutu, byť se proti takovému kroku původně vymezoval. Dosáhli toho výhrůžkami možných přesunů kadyrovců z jiných bojišť bez ohledu na to, co s nimi plánuje Gerasimov či ministerstvo obrany.

Gerasimov by přitom měl být přinejmenším formálně vrchním velitelem všech ruských formací na Ukrajině, a to včetně těch nepravidelných, jakými jsou vagnerovci a Kadyrovovi Čečenci.

Sám Prigožin ovšem tvrdí, že vagnerovci dostali v Bachmutu v otázce konkrétních vojenských operací úplnou volnost. Prostředníkem mezi ministerstvem obrany a vagnerovci má být nově generál Sergej Surovikin.

„To by naznačovalo, že Gerasimov a Šojgu nemají dostatečnou autoritu velet Prigožinovi s Kadyrovem jako jejich nadřízení, musí s nimi jednat jako rovný s rovným,“ stojí v závěrech ISW.

Pro Kadyrova je situace vítanou příležitostí, jak si v hierarchii ruské armády zase jednou polepšit. Proto o přesun svých jednotek do Bachmutu žádal Putina i v osobním dopise, čímž též bezprecedentně obešel ruskou velitelskou strukturu. K přesunu nakonec nedošlo, protože by podle Kremlu představoval vážné riziko pro ruské obranné linie.

I tak je ale Gerasimovova autorita výrazně nabourána. Je mu samozřejmě jasné, že k podobnému ponižování nejvyššího velení by nikdy nemohlo dojít, pokud by Kadyrov s Prigožinem necítili Putinovu přízeň.

„Gerasimovova neschopnost řídit své velitele pravděpodobně omezí možnosti ruské armády při vedení koherentních operací,“ stojí ve zprávě ISW. „Může ovlivnit způsob, jakým budou ruské síly na různých osách reagovat na případné ukrajinské protiofenzivní operace. Putin však Gerasimova z funkce hlavního velitele pravděpodobně neodvolá, utrpěla by tím i jeho vlastní reputace. Proto může mít Prigožinovo a Kadyrovovo veřejné shazování Gerasimova trvalejší dopady.“

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina Rusko Valerij Gerasimov Sergej Kužugetovič Šojgu Ramzan Achmatovič Kadyrov Jevgenij Prigožin