Návštěva Lukašenka a chmury mezi Rusy. Experti mluvili o Dni vítězství i ukrajinských útocích

Mezi Rusy panuje před oslavami Dne vítězství špatná nálada, nevidí světlo na konci tunelu, řekl spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just v pořadu 360°. Analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat Vladimír Votápek zároveň uvedl, že Ukrajina může do 30 dnů spustit ofenzivu.

Letošní oslavy 9. května v Rusku budou z hlediska bezpečnosti zcela odlišné od těch předchozích, míní Just „Je vidět, že se bezpečnostní služby skutečně obávají dronových útoků. Část policistů v Moskvě proto dokonce dostala protidronové pušky, aby sestřelovali případné drony, které se objeví nad městem,“ popsal aktuální dění v zemi ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jisté napětí lze podle něj vycítit už od incidentu s drony nad Kremlem. „Ale neřekl bych, že například v Moskvě panuje strach z útoku. Spíš převládá špatná nálada z války. Hodně Rusů, se kterými se bavím, nevidí světlo na konci tunelu. Neočekávají, že by Vladimír Putin řekl něco tak zásadního, co by přiblížilo konec války,“ uvedl Just.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský chaos. Mezi Putinovými veliteli to vře, spory rivalů mohou pomoci ukrajinské ofenzivě

Oslav by se kromě šéfů Uzbekistánu, Kazachstánu, Kyrgyzstánu a Arménie měl zúčastnit také běloruský diktátor Alexandr Lukašenko, který se v předchozích letech snažil trávit 9. květen na své vlastní vojenské přehlídce v Minsku.

„Nyní vzhledem k až totální závislosti na Rusku, která vznikla kvůli sankčnímu tlaku a kvůli tomu, že Bělorusko pomáhá ve válce proti Ukrajině, nejspíš musí jet do Moskvy a ukázat se jako nejbližší spojenec Putina,“ vyjádřil se Just. Lídři jiných zemí se však v hlavním městě neobjeví. Podle něj přijíždí pouze „nejvěrnější kruh bývalých postsovětských států“.

Analytik Votápek očekává, že Ukrajina v nejbližších dnech nebo týdnech spustí ofenzivu. „Má to celou řadu důvodů. Jednak fakt, že dobré počasí pro takové rozsáhlé vojenské akce trvá na Ukrajině zhruba pět měsíců. A z tohoto hlediska může mít každý den cenu zlata. Pokud Ukrajinci chtějí dosáhnout velkých úspěchů a osvobodit co největší část svého území, potřebují na to nějaký čas,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ukrajinci navíc značně zesílili dronové a další útoky na ruskou infrastrukturu, což lze podle Votápka vnímat jako předehru k útoku. „Neznamená to, že zaútočí zítra. Ale hodně bych se divil, kdyby útok přišel za více než 30 dnů. Protože vyhazovat zásobníky ropy nemá cenu, pokud nechcete spustit ofenzivu v řádu několika dnů, maximálně týdnů,“ sdělil svou predikci.

Celý pořad 360° můžete zhlédnout ve videu výše.

Tagy: