Putin byl s Prigožinem domluvený. Moskva by jinak do hodiny padla, říká ruský opozičník

Vladimir Putin (vpravo) a Jevgenij Prigožin

Šéf žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který se pokusil v sobotu o převrat a se svými muži mířil na Moskvu, byl předem domluvený s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Tvrdí to ruský opoziční předák Ilja Ponomarjov v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Domnívá se, že oba z celé situace vycházejí vítězně.

„Myslím, že Putin chtěl především vylekat zahraniční elity, že ho Prigožin může nahradit a že je ještě horší než on. Že sám Putin je menší zlo a je lepší, když jaderné tlačítko zůstane v rukou Putina než někoho, jako je Prigožin,“ řekl CNN Prima NEWS politik žijící v ukrajinském exilu.

Putin tímto krokem dle jeho názoru navíc otestoval loajalitu a schopnost bránit se u svých podřízených. „Pro běžné Rusy je teď navíc znovu ten vítěz, který sám nad všemi zvítězil. Selhala armáda, policie a v podstatě celý systém. Jen on a jeho přítel (Alexandr) Lukašenko (prezident Běloruska, pozn. red.) to zvládli,“ komentoval Ponomarjov výsledek. Prigožin podle oficiální verze Kremlu nakonec nebude v Rusku stíhán pro vzpouru, ale přesune se do Běloruska po domluvě s Lukašenkem.

Ponomarjov má za to, že ze situace těží i šéf vagnerovců. „Prigožin se potřeboval dostat z Ukrajiny, a to aspoň trochu vítězně, aby se mohl věnovat Africe a vydělávat tam peníze. Byla to win-win situace pro oba z nich,“ řekl ruský opoziční předák.

ČTĚTE TAKÉ: Monitorovat Rusy na Západě? Pavel má naprostou pravdu, říká v rozhovoru opozičník Ponomarjov

Padaly přitom názory, že se Putin nepotrestáním Prigožina a jeho mužů projevil jako slaboch. S tím však Ponomarjov nesouhlasí. „Lidé v Rusku mají velmi jednoduché myšlení. Podle nich je vítězem Putin, který v jejich očích odrazil pokus o puč. Povede to k jeho větší popularitě. Prigožin se pro ně naopak předvedl jako slaboch, který neměl koule dojít přímo do Moskvy,“ tvrdí Ponomarjov.

Prigožin podle něj navíc žádné bezpečnostní záruky ze strany Kremlu či Bělorusů nepotřebuje, neboť má k dispozici desítky tisíc svých vlastních ozbrojenců. Celý incident Ponomarjov označuje za „mediální zástěrku“.

Co bude se Šojguem a Gerasimovem?

Šéf vagnerovců byl podle exilového politika jinak velmi blízko k tomu, aby se zmocnil hlavního města. „Prigožin už byl v podstatě před Moskvou a ta mohla padnout do hodiny, maximálně dvou. Dokázal, že má podporu běžných lidí a také bezpečnostních složek, které mu nekladly odpor. Moskva mu mohla jednoduše padnout do náručí a najednou to celé zastavil. Jediný důvod, proč by Prižgožin zastavil, by bylo, kdyby měl nějakou dohodu,“ komentoval Ponomarjov situaci pro CNN Prima NEWS.

Hovoří se o tom, že by na svých pozicích aktuálně měli skončit Prigožinovi rivalové – ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník Generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov. S tím Ponomarjov souhlasí. „Šojgu s Gerasimovem jsou naprosto odepsaní, protože se ukázalo, že nejsou schopni bránit sami sebe, natož zemi. Budou nahrazeni a stejně tak bych čekal rozsáhlou čistku jak v armádě, tak na úrovni běžné ruské administrativy, protože mnoho lidí předvedlo svoji neschopnost bojovat a také strach z Prigožina,“ dodal ruský opozičník.

Hned to však podle něj nebude. „Nevím, jak brzy k tomu dojde, protože Putin nemá v lásce náhlá řešení pod tlakem. Vždy v takových věcech rád postupoval pomalu, aby ukázal, že to jsou jeho vlastní promyšlená rozhodnutí. Nečiní je ve stresu,“ dodal pro CNN Prima NEWS Ponomarjov.

Celý exkluzivní rozhovor s Iljou Ponomarjovem zveřejní CNN Prima NEWS již v pondělí 26. 6.

Tagy:
válka Vladimir Putin Afrika Moskva rozhovor CNN Prima NEWS Rostov Vagnerova skupina ruská invaze na Ukrajinu Rostov na Donu Jevgenij Prigožin Ilja Vladimirovič Ponomarjov