Vyslala KLDR své vojáky do Ruska? Putin to nepopřel. Mohli by válčit na Ukrajině, tvrdí USA

Vladimir Putin ve čtvrtek nepopřel tvrzení, že Severní Korea vyslala své vojáky do Ruska, napsala agentura Reuters. Šéf Kremlu na tiskové konferenci po summitu skupiny BRICS dodal, že je na Moskvě, jak naplní smlouvu o vzájemné obraně, kterou letos uzavřela s Pchjongjangem.

Spojené státy uvedly, že mají důkazy, že KLDR vyslala do Ruska 3000 vojáků k možnému nasazení v bojích na Ukrajině. Reuters podotýká, že by šlo o výraznou eskalaci konfliktu, který Rusko rozpoutalo předloni v únoru.

ČTĚTE DÁLE: Vstup Ukrajiny do NATO není na pořadu dne, řekl Pellegrini po setkání s kancléřem Scholzem

Putin odpovídal na otázku týkající se satelitních snímků zachycujících přesuny severokorejských vojáků. „Snímky jsou závažná věc. Pokud existují snímky, pak něco odrážejí,“ řekl.

Zároveň obvinil Západ, že eskaloval krizi na Ukrajině a že do války jsou přímo zapojeni důstojníci a instruktoři NATO. „Víme, kdo tam je, z jaké evropské země NATO je a jak své úkoly provádí,“ řekl šéf Kremlu. Ruská armáda podle něho postupuje ve všech úsecích fronty a kvůli jejímu postupu uvázl velký počet ukrajinských vojáků v Kurské oblasti. Do tohoto regionu na západě Ruska v srpnu pronikla ukrajinská armáda ve snaze zmírnit tlak ruské ofenzívy na Donbasu na východě země.

Severokorejci by měli být už na západě Ruska

Na přesun přibližně dvou tisíc severokorejských vojáků na západ Ruska k ukrajinským hranicím upozornila už během čtvrtka také japonská tisková agentura Kjódó. Tu o přesunu informoval ukrajinský vojenský zdroj. Ve středu americká vláda uvedla, že KLDR poslala do Ruska nejméně 3 tisíce vojáků na výcvik na základnách na východě země.

Ukrajinské úřady uvedly, že přesun severokorejských vojáků k hranicím s Ukrajinou identifikovaly na základě satelitních dat, zachycených komunikací a zpravodajských informací ze zdrojů uvnitř ruské armády.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry masivní exploze ruského tanku. O „želví monstrum“ se postaral ukrajinský dron

Tagy: