Ukrajina a Izrael válčí za civilizaci, píše expert. Třetí světovou ale kandidáti v USA neřeší

Třetí světová válka už dávno začala – k tomuto závěru dospěl komentátor listu The Washington Post George Will. Podle něj se prezidentští kandidáti v USA tváří, jako by se nic nedělo. Will se ale domnívá, že Ukrajina a Izrael bojují za ochranu naší civilizace, a kvůli apatii vůdců USA může dojít k dalším konfliktům.

Ruská anexe Krymu a invaze na Ukrajinu. Válka Hamásu a Izraele. Čínská agrese v oblasti Filipín. Severokorejské hrozby směrem k Jižní Koreji. Sabotáže v evropských městech. To všechno jsou podle komentátora a spisovatele George Willa jasné známky toho, že třetí světová válka už dávno probíhá.

K TÉMATU: Po válce by v Evropě měli armádu USA nahradit Ukrajinci. Zelenskyj představil plán vítězství

Podle něj takové konflikty nezačínají ze dne na den, ale přicházejí plíživě. Druhá světová válka podle něj reálně nezačala útokem nacistického Německa na Polsko v roce 1939, ale už v roce 1931, kdy Japonsko podniklo invazi do Mandžuska. Následovala řada nejrůznějších projevů agrese, které vyústily v globální konflikt.

„Naši potomci by mohli dojít k závěru, že třetí světová válka začala ještě před obnovením ruské agrese proti Ukrajině v únoru 2022 a nejpozději po ruském záboru Krymu v roce 2014,“ napsal Will pro The Washington Post. Dnes 83letý autor kdysi platil za nejmocnějšího novináře v Americe.

Will považuje za „bezohledné“, že američtí prezidentští kandidáti – demokratka Kamala Harrisová a republikán Donald Trump – současné geopolitické zemětřesení prakticky nereflektují. A to i přesto, že USA hrají v probíhajícím konfliktu významnou roli.

„Spojené státy poskytují Izraeli a Ukrajině zpravodajské informace a zbraně, protože tyto národy, stejně jako Británie v roce 1940, bojují o své přežití a o naši civilizaci,“ napsal Will.

„Prezidentská kampaň v USA ukazuje, jak vypadá bezohlednost. Ani jeden z kandidátů nepodal žádný důkaz o tom, že by si byl vědom rostoucího globálního požáru, natož aby o něm vážně přemýšlel,“ kritizuje odborník.

O světové válce mluví i Rusko

Rusko už spojení „třetí světová válka“ také skloňuje. Z rozdmýchávání neklidu ale naopak viní Západ v čele s USA. Informoval o tom list The Jerusalem Post.

Po ukrajinském srpnovém útoku na ruskou Kurskou oblast varoval ministr zahraničí Sergej Lavrov před další eskalací, která by mohla vyústit v globální konflikt.

„Znovu se potvrzuje, že hrát si s ohněm – jsou jako malé děti, které si hrají se sirkami – je pro dospělé strýčky a tety, kterým jsou v té či oné západní zemi svěřeny jaderné zbraně, velmi nebezpečné,“ řekl Lavrov novinářům v Moskvě.

„Američané si rozhovory o třetí světové válce jednoznačně spojují s něčím, co se, nedej bože, pokud k ní dojde, bude týkat výhradně Evropy,“ řekl ministr.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chladnokrevná poprava. Ukrajinské vojáky svlékli Rusové do spodního prádla, pak je zastřelili

Tagy:
Ukrajina KLDR USA Rusko Čína Donald Trump Kamala Harrisová Americké volby 2024