Putin má rakovinu štítné žlázy, tvrdí ruští novináři. Výmysly a lži, popírá zprávu Kreml

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin má údajně rakovinu štítné žlázy, naznačilo dlouhodobé vyšetřování jeho zdravotního stavu z pera ruských novinářů z publikace Project Media. „Putina nyní doprovází velký tým lékařů, včetně chirurga specializujícího se na rakovinu štítné žlázy,“ citovala ze zprávy kupříkladu italská agentura ANSA. Kreml pověsti o onkologickém onemocnění hlavy státu popřel.

„Jsou to výmysly a lži,“ prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov podle ruských médií. Ta připomněla, že v Rusku byl Project Media na žádost generální prokuratury uznán za nežádoucí organizaci a zrušen.

Ukrajinská agentura Unian z uvedené zprávy poukázala na pasáž, že si stárnoucí Putin, který má v říjnu oslavit 70. narozeniny, údajně oblíbil omlazující „lázně“ založené na tradiční medicíně z pohoří Altaj. Tyto koupele mu údajně doporučil nynější ministr obrany Sergej Šojgu. Jakkoli o jejich prospěšnosti chybí přesvědčivé důkazy, Putinovi se zalíbily a prezidentova příkladu prý následují další členové ruské elity, včetně moskevského starosty Sergeje Sobjanina či šéfa plynárenského gigantu Gazprom Alexeje Millera.

Pochyby o Putinově zdraví se vynořily opakovaně a nyní zesílily kvůli jeho rozkazu o invazi na Ukrajinu, která pokračuje 37. dnem a dosud ruským vojskům nepřinesla výraznější úspěch, snad s výjimkou dobytí Chersonské oblasti na jihu země.

Putin je v lepší kondici než jindy

Minulý měsíc běloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovoru s japonskou televizní stanicí TBS odmítl spekulace týkající se Putinova zdraví. Ruský prezident je podle něj „v lepší kondici než kdy předtím“.

Zástupci západních států už několikrát uvedli, že se Putin přepočítal, když útok na Ukrajinu zahájil. Britský premiér Boris Johnson na adresu ruského prezidenta řekl, že jedná iracionálně. Nizozemský premiér Mark Rutte ho označil za „naprosto paranoidního“.

Veškerá tato tvrzení Lukašenko odmítl. „Západ a vy také byste tuto hloupost, tento nesmysl měli dostat z hlavy,“ řekl běloruský prezident zástupci japonského média. „Putin je absolutně fit, je v lepší kondici než kdy jindy... Je to psychicky i fyzicky naprosto zdravý člověk, je atlet,“ dodal Lukašenko.

Autoritativní běloruský vůdce poskytl ruské armádě území své země k útoku na Ukrajinu, dosud se však zdráhá vstoupit s Ukrajinci do otevřené války.

Tagy: