Kde se ukrývá Šojgu? Schovává se v bunkru. Investigativní novinář předložil důkaz

Sergej Šojgu

Válka na Ukrajině (1.4.2022. 12:00)

Sergej Šojgu se údajně skrývá v protijaderném bunkru na Urale. Informuje o tom The Times. Ruský ministr obrany se naposledy objevil na veřejnosti v úterý na setkání s ruskou generalitou.

Letecké údaje ukazují, že Sergej Šojgu od začátku invaze nacestoval zhruba 1 500 kilometrů z Moskvy směrem na východ a zpět, uvádí deník The Times. Podle investigativního novináře Christa Grozeva se tam ukrývá v jaderném bunkru.

„Jsem si naprosto jistý, že Šojgu je v bunkru,“ uvedl Grozev, který má vazby na britský investigativní server Bellingcat.

„Při sledování pohybu jeho letadla vidíme, že velice často létá do Ufy. Víme, že v tomto regionu se nacházejí také chráněné bunkry, což dává jasnou odpověď na otázku, kde se zdržuje,“ vysvětluje Grozev.

Jeden z hlavních aktérů invaze, šestašedesátiletý Šojgu, se na veřejnosti neobjevil celé dva týdny. Ukázal se až minulý víkend, kdy stál v čele jednání o ruském rozpočtu na válečné zbrojení.

V úterý se také setkal s vojenskými představiteli, kterým zopakoval, že „osvobození“ Donbasu je hlavním cílem Ruska. Dodal, že Rusko zatím plní na Ukrajině vojenské operace podle plánu.

„Základní úkoly první etapy operace byly vcelku splněny. Podstatně poklesl bojový potenciál ukrajinských ozbrojených sil, což umožňuje soustředit základní pozornost a úsilí na dosažení hlavního cíle – osvobození Donbasu,“ prohlásil Šojgu během úterní porady s ruskou generalitou.

Za dobu ruské invaze na Ukrajinu, která trvá pět týdnů, zemřelo v této zemi nejméně 1 232 civilistů. Oznámil to Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR), který dosud potvrdil také úmrtí 112 dětí. Ukrajinská ombudsmanka ve čtvrtek informovala o celkem 148 zabitých a 232 zraněných dětech.

Tagy: