Rusům se nedaří dobýt Doněckou oblast, Putin posunul termín. Ani tak experti okupantům nevěří

Ruský vojenský konvoj

Válka na Ukrajině (1.9.2022 9:00)

Ruský prezident Vladimir Putin stanovil nové datum, do kdy chce, aby jeho armáda kompletně obsadila ukrajinskou Doněckou oblast. Posunul tak dosud poslední plánovaný termín, kterým byl konec srpna. Nově požaduje dobytí oblasti do 15. září. Uvádí to zástupce náčelníka hlavní operační správy Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny Oleksij Hromov.

„Ruské okupační síly musí znovu měnit své plány v souvislosti s Putinovým příkazem zajistit celé administrativní území Doněcké oblasti, tentokrát do 15. září,“ oznámil na čtvrtečním tiskovém brífinku generál Hromov. Důvod je jednoduchý – Rusům se stále nepodařilo dostat oblast na východě Ukrajiny zcela pod svoji kontrolu. Ukrajinci zde už od začátku války drží část regionu i přes ruský nápor.

Hromov zároveň připomněl, že Rusové ovládají řadu oblastí. „Rusové i nadále drží okupovaná teritoria v Charkovské, Luhanské, Doněcké, Záporožské, Chersonské a Mykolajivské oblasti a snaží se vytvořit si příhodné podmínky k tomu, aby dokázali znovu rozjet svoji ofenzivu,“ dodal ukrajinský velitel.

Ten mimo jiné uvedl, že Rusové pokračují v přeskupování svých sil, a to včetně nově příchozího 3. armádního sboru, který doposud do bojů na Ukrajině nezasáhl. Zahraniční experti uvádí, že jednotky ve sboru jsou na jednu stranu velmi dobře vyzbrojeny, na druhou stranu jde ovšem zejména o narychlo posbírané vojáky, jejichž morálka a nasazení údajně značně pokulhávají.

Podle Hromova by tyto nové jednotky měly zamířit právě do Doněcké oblasti, kde mají vyztužit sílu místních ruských sil. Ty podle Ukrajinců mají těžké ztráty. Hromov na tiskové konferenci zmínil například dvě ruské brigády, které byly dokonce rozpuštěny a zbývající vojáci zamířili do jiných oddílů. „Kvůli ztrátám v těchto brigádách zbývalo méně než 20 procent původního personálu,“ doplnil generál. Mělo jít o 31. výsadkovou brigádu společně s 22. brigádou speciálních sil, uvádí list Ukrajinska pravda.

ISW: Ruské síly rostou, ale Doněcko do 15. září neobsadí

Americký Institut pro studium války (ISW) informuje o zachycení ruských vojenských konvojů, které z Ruska přijíždí na Ukrajinu přes okupovaný Krym. Tyto nové síly podle expertů mají zamířit právě do Doněcké oblasti.

„Tyto ruské dodávky mají pravděpodobně za úkol zajistit podmínky pro obnovení operace obsadit Doněckou oblast, ale je jen velmi málo pravděpodobné, že by se to ruským silám podařilo do 15. září,“ dodává ve svém vyjádření ISW.

Ukrajinský generální štáb dále uvedl, že Rusové se aktuálně snaží o větší průnik v okolí obcí Bachmut či Avdijivka. Střety stále probíhají i u měst Slovjansk a Kramatorsk.

Ukrajinska pravda upozornila rovněž na slova ruského prezidenta, která řekl ve čtvrtek 1. září při návštěvě Kaliningradu ruským žákům při nástupu do škol. „Putin je přesvědčoval, že Ukrajina před vznikem Sovětského svazu neexistovala a že údajnými cíli výpadu proti Ukrajině jsou zastavení války, která běží na Donbase od roku 2014, a snaha ochránit Rusko, protože ‚na území dnešní Ukrajiny začala vznikat protiruská enkláva‘,“ uvádí list.

Tagy: