Záběry z ukrajinské ofenzivy: Obávaný Bayraktar decimuje ruské jednotky u Chersonu

Bezpilotní letoun Bayraktar

Válka na Ukrajině (1.9.2022 7:00)

Ukrajinci během svých útoků v rámci chersonské ofenzivy, kterou vyhlásili na začátku týdne, využívají i turecký bezpilotní letoun Bayraktar. Dokazovat to mají videa kolující po sociálních sítích. Obávaný dron na jihu země zneškodnil nepřátelské samohybné dělo, minomet i nákladní vůz.

„Bayraktary intenzivně operují během chersonské ofenzivy. Svědčí o tom tento úder, který roztrhal tohle 2S3 Akacija (ruské samohybné dělo, pozn. red.),“ komentovala první video stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje situaci na jižní i východní frontě.

Netrvalo dlouho a stejný twitterový účet sdílel další video. Znovu šlo o útok Bayraktaru na chersonské frontě. Tentokrát turecký bezpilotní letoun zdemoloval ruský minomet a později i zásobovací vozidlo. Ze záběrů je patrné, že se dron při útoku mohl přiblížit až neobvykle blízko k zemi, což může poukazovat na skomírající ruskou protivzdušnou obranu v Chersonské oblasti.

Na sociálních sítích se množí spekulace o tom, že za novými údery stojí Bayraktar TB-2 s označením Vanagas, který Ukrajina v létě obdržela od Litvy. Ta v květnu založila na nákup stroje veřejnou sbírku. Turecká firma Baykar se nakonec rozhodla, že dron věnuje zadarmo. Vybrané peníze tak šly na další výzbroj.

Z Bayraktaru se již v první fázi konfliktu stal symbol ukrajinského vzdoru proti ruské agresi. Jeho nasazení výrazně přispělo k ruskému debaklu z oblasti Kyjeva, ze které se nakonec okupanti po obrovských ztrátách na začátku dubna kompletně stáhli.

Později Ukrajinci turecký dron využívali právě na jižní frontě, a to například v okolí Oděsy či Hadího ostrova. Během léta se však objevily zprávy, že se Rusům povedlo na obávané bezpilotní letouny vyzrát pomocí protivzdušné obrany či rušením signálu jejich navigace. Na sociálních sítích se rovněž objevovaly snímky ukazující trosky sestřelených Bayraktarů v rukou členů ruské armády.

Nové záběry však potvrzují, že turecký dron ruským silám opět silně zatápí. Bayraktar ve vzduchu vydrží kolem 24 hodin. Na délku měří šest a půl metru, rozpětí křídel má 12 metrů. Váží 630 kilogramů a unese bojový náklad o hmotnosti 150 kilogramů.

Disponuje čtyřmi závěsníky, na kterých může nést různé typy raket, například laserem naváděné „chytré“ bomby MAM (Mini Akıllı Mühimmat). Bayraktar je rovněž vybaven optickou a infračervenou kamerou, laserovým označovačem a dálkoměrem. Při navádění laserovým paprskem má dostřel osm kilometrů, při využití satelitního navádění až 14 kilometrů.

Kromě ničení těžké vojenské techniky má turecký dron další důležitou funkci – poskytuje perfektní informace pro navigaci vlastních pozemních jednotek.

Tagy:
Litva válka dron Ukrajina bezpilotní letoun drony Rusko těžká technika Cherson Chersonská oblast Bayraktar Vanagas