CNN: USA zastavily ambiciózní plány Ukrajinců. Chtěli dobýt Záporožskou elektrárnu

Ukrajinský raketomet MSLR BM-21 „Grad“ v akci

Válka na Ukrajině (1.9.2022 9:00)

Zahájíme protiofenzivu na v Chersonské oblasti a k tomu osvobodíme i okolí Záporožské jaderné elektrárny na severu. Tak zněly původní plány ukrajinské armády proti ruským agresorům pro okamžik převzetí iniciativy a přechodu z obrany do útoku. Americká televize CNN uvádí, že taktiku operace Ukrajinci konzultovali s Američany, kteří jim tento plán zarazili. Považovali jej totiž za příliš ambiciózní.

CNN tuto informaci uvádí s odkazem na své zdroje. Vojenští experti z USA s Ukrajinou rozebírali možné plány na jižní protiofenzivu, přičemž Kyjev pomýšlel na velké věci. Vyjma Chersonské oblasti a pobřeží totiž plánoval osvobodit také samotnou Záporožskou jadernou elektrárnu a její přilehlé okolí. Tato oblast je aktuálně v hledáčku celého světa, který s napětím sleduje, zda kvůli ostřelování místa nedojde ke katastrofě.

Plány to byly příliš smělé, sahající téměř mimo realitu. To si mysleli právě američtí odborníci. Ukrajinskému velení tak nápad útočit i na sever směrem k elektrárně raději rozmluvili. Kromě změny útoku podle CNN také dosáhli toho, že Ukrajinci zmenšili plochu, na kterou chtějí v Chersonské oblasti útočit.

Mluvčí Pentagonu Pat Ryder CNN sdělil, že Američané mají s Ukrajinci pravidelné vojenské hovory, ve kterých na různých úrovních probírají strategii boje. „Nebudeme komentovat specifika těchto jednání. Obecně řečeno, poskytujeme Ukrajincům informace, které jim mají pomoci lépe pochopit hrozby, kterým čelí, aby tak mohli chránit svoji zemi před ruskou agresí,“ informoval mluvčí s dovětkem, že finální rozhodnutí je přece jen na Ukrajincích.

Ukrajincům pomáhají zejména zbraně ze Západu

Američtí odborníci CNN řekli, že jsou i nadále překvapení ukrajinskou houževnatostí. Jedna věc je, že se dokázali ruské invazi ubránit natolik, že dosud nemuseli kapitulovat. Zcela jiná záležitost je ovšem start vlastní ofenzivní operace.

Ukrajinci za to vděčí také dodávkám zbraní ze Západu. Díky nim mají ve své výzbroji moderní zbraně, o kterých mohou Rusové jenom snít. Nejvíce se mluví o raketometech HIMARS, které Ukrajinci už několik týdnů s chutí velmi úspěšně používají. Do dodávek se zapojily i země Evropské unie, mezi štědrými dárci je také Česká republika.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svým spojencům poděkoval například tím, že čerstvě vyznamenal mnoho zahraničních osobností z oblasti politiky, vojenství či kultury. Mezi oceněnými byla také česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) společně s šéfem diplomacie Janem Lipavským (Piráti).

Rusové však i nadále mají velké množství bojové techniky a vedou rovněž do počtu vojáků. Na druhou stranu se s železnou pravidelností dostávají na světlo světa informace či videa, která ukazují, že kvalita ruských zbraní či morálka vojáků není mnohdy na odpovídající úrovni.

Tagy:
CNN zbraň Ukrajina Evropská unie Jan Lipavský Jana Černochová USA Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Chersonská oblast Záporožská jaderná elektrárna