Putinovy dny sečteny. Po Prigožinově puči nevydrží ani devět měsíců jako Hitler, řekl historik

Po povstání Jevgenije Prigožina a jeho žoldnéřské armády jsou dny ruského prezidenta Vladimira Putina sečteny. Šéf Kremlu nevydrží u moci ani devět měsíců, které ještě zbývaly nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi po nezdařeném pokusu o atentát v létě 1944. V rozhovoru pro berlínský deník Tagesspiegel to řekl ruský historik a politolog Andrej Zubov.

„Celé to připomíná Stauffenbergův puč proti Hitlerovi 20. července 1944. V té době to nebyli zarytí odpůrci nacistů, kteří provedli převrat, ale vojáci, kteří předtím léta věrně sloužili Hitlerovi,“ uvedl Zubov v deníku Tagesspiegel. Připomněl, že kdysi loajální generálové se spikli, aby se dostali z války „čestným“ způsobem a zabránili úplné okupaci Německa. „Tehdejší situace mi silně připomíná současný pokus o převrat. A jak to nakonec dopadlo pro Hitlera, víme,“ řekl Zubov.

ČTĚTE TAKÉ: Mocní Rusové chtějí konec války i Putina, říká jeho bývalý velitel. Jmenoval i možné nástupce

Profesor je přesvědčený o tom, že Prigožin chtěl skutečně převzít moc, protože povstání bylo perfektně připravené. „Skutečnost, že USA o tom věděly předem, také ukazuje na dlouho plánovanou akci. Jak ho Putin ale dokázal přesvědčit, aby opustil svůj plán, zůstává velkou záhadou,“ řekl. Kdyby Prigožin akci nestopnul, mohlo to být pro Putina těsné, tvrdí Zubov.

Zvláště zajímavá je podle jeho slov role nyní nezvěstného generála Sergeje Surovikina. „Není to jen tak někdo, ale vyznamenaný vysoce postavený voják, který v minulosti vykonával mnoho Putinových rozkazů. Pokud by o tom věděl, byl by to zcela jiný obraz. Dobrodružný sólový pokus by se podle profesora změnil na široce založené spiknutím. „Bylo by naivní věřit, že by Surovikin v tomto případě jednal sám,“ řekl Zubov.

Stauffenberg také kritizoval, jak amatérsky Hitler vedl válku, připomíná profesor. „Nechci srovnávat Prigožinovy morální kvality se Stauffenbergovými. Prigožin je jen rváč a řezník. Důvod vzpoury však zůstává podobný,“ zhodnotil Zubov.

Ruští generálové a polní velitelé podle něj pochopili, že v této válce není šance na vítězství, protože ruská armáda, na rozdíl od ukrajinské, slábne a slábne. „Putin to však nechápe – ať už kvůli své vlastní tvrdohlavosti, nebo dezinformacím, které dostává od lidí kolem sebe. Podle mého názoru je Prigožinovo povstání jen špičkou široké nespokojenosti v ruské armádě,“ řekl Zubov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tajemství Putinova obrněného vlaku odhaleno. Při cestování má po ruce lázně i tělocvičnu

To, že Putin „spiklence“ okamžitě nepopravil, jak to udělal Hitler v roce 1944, ale nechal Prigožina a jeho žoldnéře odejít do Běloruska, považuje Zubov za extrémní slabost. „Očividně nemá prostředky k potrestání odpovědných osob. Možná sní o tom, že si to později vynahradí. Podle mého názoru jsou však dny tak slabého diktátora sečteny. Putin nedostane devět měsíců, které měl Hitler po atentátu na Stauffenberga, hádám,“ uzavřel Zubov v deníku Tagesspiegel.

Tagy:
Adolf Hitler válka Vladimir Putin atentát Ukrajina puč Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin