Putin není Stalin ani car. Jestli schramstne Ukrajinu, přiblíží se k nám, říká Kolář

Vladimir Putin

PARTIE Terezie Tománkové (4)

Podle starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) se současná krize na Ukrajině odvíjí od ruského prezidenta Vladimira Putina, který se chce podle něj zapsat do dějin a obnovit území rozpadlého Sovětského svazu. Kolář to prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Putin se veškerými kroky snaží vrátit chod dějin do dob SSSR. Získat takový vliv se mu ale nedaří. Není car Petr Veliký, není Stalin, není Gorbačov. Nemůže si dovolit zaútočit na stát a utvářet tam politiku. Ukrajina je demokratická. Budeme svědky částečné eskalace,“ soudí o krizi na Ukrajině Kolář.

Podle něj je moudré, že se do napjaté situace na východě Evropy vložilo i Česko. „Musíme jasně říct, že Ukrajina je náš spojenec, kterému musíme pomoci. Tím, že jí pomáháme být silnější, chráníme sami sebe. Když Rusko Ukrajinu schramstne, dostane se blíž k nám. A to by nebylo dobře,“ myslí si starosta Prahy 6.

S ním v Partii diskutoval i poslanec SPD Jaroslav Bašta, který by v současné situaci naopak volil obezřetnější přístup.

„Rusku se povedlo státy NATO rozdělit na dvě části. Anglosaské, které chtějí co nejvíce posílit Ukrajinu a mluví o tom, že válka tam vypukne, jen posouvají termín. A na druhou stranu, kde je Německo a Francie, a ty zbraně neposílají. Česko se rozhodlo, že bude stejně radikální jako Spojené státy či Velká Británie,“ komentoval situaci Bašta.

„Mezitím se konflikt Ukrajiny přenesl do vztahu mezi USA a Ruskem, nebo ještě lépe mezi USA, NATO a Ruskem a Čínou. Diplomatické řešení problému zabere poměrně dost času,“ doplnil poslanec SPD.

Tagy: