CNN: Pád ekonomiky i vzestup diktátorů. Úplný horor, varují experti před ruskou invazí

Ruské vojenské cvičení ve Sverdlovské oblast

Trable kolem Ukrajiny

Už několik týdnů se vznáší nad východem Ukrajiny hrozba ruské invaze, která je podle expertů každým dnem reálnější. Pokud by Kreml opravdu zaútočil na Ukrajinu, následky by nesly nejen tyto dvě země, ale velká část světa. Odborníci varují před zhoršením stavu ekonomiky i narušením dodavatelských řetězců.

Rusko a Západ se už dlouhé roky rozcházejí v pohledu na svět. Jenže zatímco dříve strany tyto problémy zametaly pod koberec, nyní vybublávají na povrch. K takovému závěru dospěli experti na mezinárodní vztahy, které oslovila americká televize CNN.

Podle nich je iluzorní se domnívat, že by případný konflikt na východě Evropy zůstal pouze regionálním problémem. „Jakákoli moderní válka by byla strašlivá, ale nynější gradace konfliktu z toho dělá horor,“ řekl pro CNN Nigel Gould-Davies, někdejší britský velvyslanec v Bělorusku. „Je to jednoduše největší bezpečností krize v Evropě od osmdesátých let minulého století,“ doplnil.

„Je to celosvětový problém, který bude mít globální následky,“ přitakal expert James Nixey, který v think-tanku Chatham House vede program Rusko–Eurasie.

USA ztrácejí moc?

A jakých konkrétních dopadů by se měl svět včetně Česka potenciálně obávat? Odborníci nejčastěji skloňují zhoršení již tak nepříznivého trendu globální ekonomiky a narušení zásobování. V ohrožení by pak logicky bylo i zásobování západní Evropy plynem. V konečném důsledku hrozí podle expertů i rošáda na poli geopolitiky a poškození důvěryhodnosti Západu.

„Pokud se tu bavíme o konfliktu, který zahrnuje jednoho z největších dodavatelů energií a rovněž klíčovou tranzitní zemi, tak se zkrátka nemůžeme vyhnout kritickému dopadu na trh s energiemi,“ myslí si Gould-Davies.

Špatně vyřešená krize by rovněž podle expertů mohla nastavit nebezpečný precedens, kterého by využily autoritářské země. A to zejména Čína, která by mohla pochopit, že USA ztrácejí roli světového hlídacího psa, a mohla by tudíž například anektovat Tchaj-wan.

„Mohlo by to říci diktátorům po celém světě, že Spojené státy jsou jen papírový tygr,“ obává se Nathan Sales, bývalý zastupující náměstek ministra pro civilní bezpečnost, demokracii a lidská práva v administrativě amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

Tagy: