Putin s Trumpem jako smrtící koktejl, nebo zbytečná hysterie? Politici se pohádali v Partii

Kateřina Konečná (KSČM) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (6)

Vášnivou diskusi v Partii Terezie Tománkové vyvolala slova bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, který prohlásil, že Spojené státy nebudou chránit země, které nedávají dostatek peněz na svou obranu. Podle poslance STAN Jana Laciny je kombinace Trumpa a ruského prezidenta Vladimíra Putina smrtícím koktejlem. Poslankyně SPD Karla Maříková považuje celou situaci za zbytečnou hysterii, lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský však bere Trumpa vážně.

„Beru ta slova naprosto vážně. Členské státy NATO měly osm let na to, aby začaly plnit své závazky. Je dobré, že jsme je začali plnit my. Armáda se mění a jsou peníze na věci, na které dříve nebyly. Spousta členských států se musí probudit a začít hledat, jak seženou finance do rozpočtu své armády,“ uvedl Zdechovský.

SOUVISEJÍCÍ: USA nebudou před Ruskem bránit země NATO, které nedávají dost na obranu, řekl Trump

Lacina varoval před Ruskem. „Když Rusko říká ne, myslí ano. Považuji za velmi prozíravé, že česká vláda zvedla procenta na zbrojení. Evropa musí myslet na svou vlastní bezpečnost, protože Spojené státy za nás nemusejí tahat velké brambory. Kombinace Trump a Putin může být smrtícím koktejlem. Zvolení Donalda Trumpa nás asi nepotěší a není v evropském zájmu,“ sdělil Lacina.

Naopak Maříková zůstává v klidu. „Donald Trump není žádným válečným štváčem a nemám pocit, že by Rusko chtělo napadnout zbytek Evropy. Nic nenaznačuje tomu, že by nás Rusko chtělo napadnout. Je to zbytečná hysterie,“ uvedla v Partii.

Zdechovský ale připomněl, že ruští agenti odpálili sklad ve Vrběticích. „Kolik Česko odpálilo muničních skladů v Rusku? Nula. Kolik Rusko odpálilo muničních skladů v Česku? Jeden, ohrozili obyvatele a zemřeli dva lidé,“ zdůraznil.

„Co ale dělá ve světě USA?“ reagovala řečnickou otázkou předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Tagy: