Putin slaví sedmdesátku. Jindy velkolepé oslavy se nekonají, gratulantů výrazně ubylo

Vladimir Putin na námořní přehlídce v roce 2022 (ilustrační foto)

Putin má narozeniny

Za jiných okolností by to byly pompézní oslavy, možná budou, ale skryty v prezidentově soukromí. Vladimiru Putinovi je sedmdesát let, a jak si lze snadno domyslet, gratulace ze světa se zrovna nehrnou.

Vladimir Putin. Už dvaadvacet let vládne bývalý agent KGB Rusku.

Gratulantů kvůli válce na Ukrajině letos výrazně ubylo. Obdivovatele a příznivce má ruský prezident snad už jen v Bělorusku a v Severní Koreji. A samozřejmě doma v Rusku. „Je to náš prezident a my mu věříme,“ vzkazuje Vladimir Mironov, jeden z více než dvanácti a půl milionu obyvatel moskevské megalopole.

Vladimir Vladimirovič dával ještě před pár lety na odiv svoji kondici a budoval si image zdravého a silného člověka. Teď se často spekuluje o jeho zdravotním stavu. Ale popřát mu hodně zdraví se už zdráhají dokonce i někteří Moskvané.

Sociální sítě v souvislosti s Putinovým jubileem hýří lidovou tvořivostí. Zdraví se vytrácí, objevují se spíše přání, aby Putin skončil v poutech nebo před válečným tribunálem. Příliš srdečně nezní ani gratulace bývalého českého europoslance a místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky. „Prezident Putin 7. 10. oslaví 70. Přeji vše nejhorší, vyplnění těch nejhorších nočních můr,“ napsal politik na svůj Twitter.

Jestli vůbec bude Vladimir Putin sedmdesátiny slavit, není jisté. Do Moskvy v pátek ale pozval státníky Společenství nezávislých států. Dorazili například prezidenti Běloruska, Tádžikistánu, Ázerbájdžánu, Kyrgyzstánu nebo Kazachstánu.

Tagy: