Putin vede Rusko k rozpadu. Osvobodíme další města a propaganda se zlomí, hrozí Ukrajinci

Vladimir Putin na přehlídce u příležitosti Dne ruského námořnictva v Petrohradě 31. července 2022

Válka na Ukrajině (14.9.2022 10:00)

Pokud se ruská armáda nestáhne z Ukrajiny a Krymu, hrozí, že se Rusko rozpadne. Podle agentury Unian to uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Jedním z nejdůležitějších výsledků ukrajinské protiofenzivy v Charkovské oblasti je podle něj to, že v Rusku začali lidé veřejně kritizovat Putina i jeho stoupence. Jsou mezi nimi podnikatelé i někteří veřejní činitelé.

„Řeknu to na rovinu: Věc směřuje ke kolapsu Ruska. Pokud se ruská vojska zcela nestáhnou z Ukrajiny a Krymu, povede to k rozpadu Ruské federace. Regionální vůdci, kteří tiše sedí a bojí se FSB, se začnou postupně zvedat. Všichni už chápou, že Putin vede Rusko do propasti,“ uvedl podle agentury Unian Heraščenko.

Jedním z nejdůležitějších výsledků ukrajinské protiofenzivy v Charkovské oblasti je podle něj ten, že v Rusku začali veřejně kritizovat Putina i jeho stoupence. „Bylo nám řečeno, že vše jde podle plánu. To si vážně někdo myslí, že plánem před šesti měsíci bylo ustoupit z Balakliji, snažit se odrazit protiofenzivu v Charkovské oblasti a neuspět při obsazení Charkova?“ tázal se přímo v televizním vysílání státní NTV ruský politický expert Viktor Olevič.

Ke kritice války, kterou vede Rusko na Ukrajině, se přidal také bývalý ruský zákonodárce Boris Naděždin. „Je naprosto nemožné porazit Ukrajinu za užití zdrojů a metod koloniální války, kterými se Rusko snaží vést boje. Využívá vojáky pod kontraktem, žoldáky a není žádná mobilizace. A proti ruským silám stojí silná armáda podporovaná těmi nejmocnějšími státy světa,“ hlásil pro změnu Naděždin.

Sázet na minulost nelze

Heraščenko věří, že se kritika Putinova režimu bude s každým dalším zásahem ukrajinských sil zvětšovat. „Po osvobození Chersonu, Melitopolu a Berďansku se kremelská propaganda zcela zlomí. Putin už nebude moci říkat Rusům, že je jejich armáda nejmocnější,“ doplnil poradce ukrajinského ministra vnitra.

Není to přitom poprvé, co se hovoří o rozpadu Ruska. Například poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč již dříve upozorňoval, že Putinova armáda má problémy, které by mohly vést ke kolapsu federace. „Nejrealističtějším scénářem je rozdělení elit. Lidové vzpoury jsou nepravděpodobné, přestože nespokojenost se situací v regionech roste. Chybějící budoucnost způsobí konec moderního Ruska. Sázet na minulost nelze,“ uvedl Arestovič.

Tagy: