Kolaja opustil debatu o Putinovi, pobouřila ho slova Konečné. Hovořila o demokracii v Rusku

Europoslanec Marcel Kolaja opouští studio

360° (77)

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) v pořadu 360° prohlásila, že Rusové mohli vhodit do uren při prezidentských volbách prázdný lístek, což je prý projev demokracie. Následně prohlásila, že je potřeba zastavit válku. Europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) po jejích slovech opustil studio.

Vladimir Putin podle očekávání a předběžných odhadů ruských úřadů ovládl prezidentské volby. Měl získat téměř 90 procent hlasů. Šéfovi Kremlu se tak prodloužil mandát nejméně do roku 2030.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin drtivě ovládl prezidentské volby, tvrdí průzkum. Česká diplomacie: Byly nedemokratické

„Když Putin začínal, získal ve volbách 53 procent. V budoucnu možná bude mít 110 procent. Pokud tedy bude kandidovat, ústavu znásilnil,“ řekl k volbám europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v pořadu 360°.

Podle něj je zřejmé, že v Rusku panuje totalitní společnost a lidé se se ve volbách báli vyjádřit odpor. Třeba i tím, že by přišli volit v neděli v poledne, jak vyzvala Julija Navalná. „Front bylo hodně. A dlouhé byly tam, kde se lidé nemuseli bát bezprostředního policejního zásahu, tedy v zahraničí. Velká část obyvatelstva se zkrátka v Rusku bojí. Je to totalitní společnost,“ dodal Pospíšil.

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) se ale domnívá, že lidé mohli do uren hodit i prázdný lístek, což prý ilustruje „demokracii“. „Lidé mohli jít k volbám, mohli volit, či nevolit. Putin má podporu obyvatelstva. V Rusku sankce nesnižují životní úroveň, je tam rekordně nízká nezaměstnanost. Dvě třetiny obyvatel Putina podporují, to říkají i západní média,“ řekla.

To ale rozčílilo při diskuzi pirátského europoslance Marcela Kolaju.

„Nazývat to demokracií je úplně mimo. Dokonce bych to nenazval ani volbami. Nevěděli jsme jen, jaké procento si Putin zvolí, jak hodně drtivé vítězství by to mělo být. Nevyhrál ale ve volbě, on si určil, jak to dopadne. Chápu, že komunistce Konečné je jedno, že má Putin skoro 90 procent. Jestli režim funguje tak, že pokud má někdo šanci ohrozit hlavní pozici – tak buď nemůže kandidovat nebo se mu stane „nehoda“. Vypadne z okna, spadne s ním letadlo nebo umře ve vězení. Ten režim je odporný. Paní kolegyně to bagatelizuje a z toho jsem zhnusen,“ řekl Kolaja.

Ten po dalších projevech Konečné opustil studio.

Že je Putin a celé Rusko hrozbou pro Západ i Česko, s tím souhlasí i europoslanec Ondřej Knotek (ANO). „Nevíme, komu tam rupne v palici a zmáčkne knoflík,“ uzavřel v narážce na jaderné výhrůžky.

Tagy: