Putinova drzost nezná hranic, reagoval Rakušan na žádost Ruska a připomněl Havla

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Putinova drzost je evidentně bez hranic. Těmito slovy reagoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na žádost Ruska, aby se v sobotu český zástupce při OSN zúčastnil zasedání Rady bezpečnosti OSN, které se bude věnovat ostřelování ruského Belgorodu. „Česko se jednání RB OSN svolaného Ruskem účastnit nebude, odmítá sloužit lživé ruské propagandě,“ uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Česko by na zasedání mělo vysvětlit své dodávky zbraní na Ukrajinu, prohlásil zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij. Zasedání rady Rusko svolalo na sobotní večer, informovala o tom ruská státní agentura TASS.

„Václav Havel říkal, že Rusko má problém v tom, že neví, kde má hranice. Bez hranic je evidentně i Putinova drzost,“ uvedl Rakušan na sociální síti X.

K TÉMATU: Ukrajina útočila na Belgorod českými Vampiry, tvrdí Kreml. Žádá Prahu o vysvětlení v OSN

„Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ komentoval ruskou žádost ministr zahraničí Jan Lipavský na sociální síti X.

Moskva v sobotu obvinila ukrajinské síly z ostřelování Belgorodu u ukrajinských hranic, které si podle ní vyžádalo nejméně 14 obětí na životě a přes 100 zraněných. Později počet zemřelých ještě navýšila na 24 lidí. Ukrajina podle Moskvy použila k útoku mimo jiné raketomety RM-70 Vampire české výroby.

„Požádali jsme o zasedání RB kvůli Belgorodu ve 23:00 moskevského času (21:00 SEČ). Vyzvali jsme také k účasti stálého zástupce Česka, aby vysvětlil dodávky munice ze své země, kvůli kterým umírají civilisté,“ napsal podle TASS Poljanskij na platformě Telegram.

Ruské ministerstvo obrany předtím uvedlo, že Ukrajina v sobotu na Belgorod zaútočila dvěma raketami Olcha nesoucími kazetovou munici a také pomocí raketometů Vampire české výroby. Kyjev se k událostem v Belgorodu zatím nevyjádřil. Ukrajinská média ale s odvoláním na své zdroje napsala, že ukrajinské síly útočily na armádní cíle v Belgorodské oblasti a že výbuchy a požáry v Belgorodu zapříčinila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinská města, která čelí ruskému ostřelování

Tagy: