České zbraně zabíjely civilisty, zuřil ruský ambasador v OSN. Prahu peskoval za neúčast

Při ukrajinském ostřelování mělo v ruském Belgorodu zemřít nejméně dvaadvacet lidí, tvrdí ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Počet obětí po sobotním ukrajinském ostřelování ruského města Belgorodu stoupl na 24, uvedl podle agentury TASS gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Zraněných je ve městě ležícím kousek od ukrajinských hranic 108, nejméně 25 z nich těžce. Podle ministerstva je mezi mrtvými jedno dítě, dříve však gubernátor Gladkov informoval o smrti dvou dětí v důsledku ukrajinského ostřelování města. Ukrajinci měli při útoku údajně mimo jiné použít raketomety Vampire české výroby. Vasilij Něbenzja, ruský velvyslanec v Radě bezpečnosti OSN prohlásil, že české zbraně zabily civilisty v Belgorodu. Kritizoval, že ČR se zasedání nezúčastnila.

Na Belgorod dosud útočily zpravidla drony, sobotní ostřelování je považováno v případě tohoto města za největší během této války, podotkla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že Ukrajina na Belgorod útočila mimo jiné pomocí raketometů Vampire české výroby nebo kazetovou municí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nad Polskem přeletěla raketa. Může jít o novou taktiku Ruska, míní expert

Ruská diplomacie podle TASS žádalo, aby se Česká republika zúčastnila Rady bezpečnosti OSN věnované ostřelování ruského Belgorodu a vysvětlila české dodávky zbraní na Ukrajinu. O zasedání měla požádat kvůli ostřelování Moskva, jak uvedla mluvčí ruské diplomacie Marije Zacharovová.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) však účast Česka odmítl. „Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ komentoval ruskou žádost na sociální síti X.

Centrum oblastní metropole se v sobotu stalo terčem ukrajinského útoku, píše TASS, podle něhož úder zasáhl obytnou část města. BBC popisuje, že exploze byly slyšet v centru, ale zásah zaznamenali také na jihu města. Na záběrech z místa byly vidět ulice poseté střepy a hořící auta, napsala stanice.

„V Belgorodě kvůli ostřelování ukrajinskými ozbrojenými silami zemřelo devět dospělých a jedno dítě. Zraněno bylo 45 lidí, z toho čtyři děti,“ citovala ruská státní tisková agentura prvotní informace ministerstvo pro mimořádné situace s poznámkou, že informace se upřesňují.

Počet obětí později vystoupal na 24, zraněných je více než 100 osob. Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov o něco dříve informoval o smrti dvou dětí v důsledku ukrajinského ostřelování města.

Celou noc podle Gladkova pokračovaly práce v postižené oblasti, do nichž se zapojilo přes 2 tisíce lidí. Poškozeno bylo podle něj 37 bytových domů, stovky bytů, několik soukromých domů a řada automobilů.

Na místo jel ministr

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle ruské agentury oznámil, že na místo zamířil na pokyn prezidenta Vladimira Putina tým ministerstva zdravotnictví v čele se šéfem resortu Michailem Muraškem a posila z resortu pro mimořádné situace.

Kyjev, který se jen zřídka hlásí k odpovědnosti za útoky na ruském území, se zatím nevyjádřil, podotkla agentura Reuters. Belgorodská oblast, která sousedí se severní Ukrajinou, čelí podobně jako další příhraniční ruské regiony podle médií asi rok ostřelování a útokům dronů, které ruské úřady připisují Ukrajině. Ta se brání ruské vojenské agresi od loňského února.

Rusko v pátek provedlo podle Kyjeva nejrozsáhlejší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku své invaze, který v zemi připravil o život téměř čtyři desítky civilistů, další desítky jich zranil a způsobil rozsáhlé škody mimo jiné i na infrastruktuře i civilních budovách.

V pátek večer Rusko uvedlo, že jeho protivzdušná obrana sestřelila několik vzdušných cílů přilétajících k Belgorodu. Při náletu zahynul jeden člověk, další byl zraněn, sdělil tehdy Gladkov. Gubernátor ruské Brjanské oblasti, která rovněž sousedí s Ukrajinou, v sobotu informoval o úmrtí dítěte kvůli ukrajinskému ostřelování ze salvových raketometů „civilních objektů“ ve dvou obcích.

ČTĚTE TAKÉ: „Krysa“ Putin si kope hrob, odveta přijde: Danilov jmenoval pět důsledků mohutných útoků Ruska

Ruské ministerstvo obrany dříve během dne podle serveru Meduza oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zlikvidovala v noci na sobotu 32 ukrajinských bezpilotních letounů nad čtyřmi oblastmi. Podle ruského resortu obrany zachytila bezpilotní letouny v Brjanské, Orelské, Kurské a Moskevské oblasti. Noční sestřelení nepřátelských bezpilotních letounů hlásil ráno také ukrajinský generální štáb. Ukrajinská protivzdušná obrana podle něj zničila pět z deseti ruských dronů.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Tagy:
válka zranění útok Ukrajina oběti děti Rusko střela Belgorod ostřelování Bělgorod Vjačeslav Vladimirovič Gladkov