Putinova luxusní jachta spěšně odplula z Německa. Média spekulují o obavě ze sankcí

Luxusní jachta Graceful, kterou podle světových médií vlastní ruský prezident Vladimir Putin, v pondělí za rozbřesku ve spěchu opustila hamburský přístav a uháněla z německých vod do Baltského moře.

Německý deník Kieler Nachrichten v neděli zveřejnil na svých internetových stránkách informaci, že 82 metrů dlouhá jachta Graceful v odhadované ceně 87 milionů eur, v přepočtu 2,131 miliardy korun, kotví již měsíce v loděnici Blohm+Voss v Hamburku. Za tu dobu došlo k její „dostavbě“ a získala dva nové balkony.

Již o pouhých 13 hodin později jachta vyplula a mířila po Labi k Severnímu moři. U ústí řeky však zabočila do Kielského kanálu spojujícího Severní a Baltské moře. Podle nejčtenějšího německého listu Bild využil kapitán nejrychlejší cestu na Balt, aby nemusel obeplouvat celé Dánsko. Kanál vede z Brunsbüttelu právě do Kielu, měří 98,26 kilometrů a plavba trvá zhruba sedm hodin, protože nejvyšší povolená rychlost činí 15 kilometrů v hodině.

Velmi spěšné opuštění německých vod přičítají tamní média obavám, že plavidlo bude zadrženo. Britská ministryně zahraničí Liz Trussová totiž nedávno hovořila o „nejtvrdších sankcích“ v souvislosti s hrozícím útokem Ruska na Ukrajinu a pohrozila: „Ti, kdo jsou v Kremlu a jeho okolí, se nebudou mít kam schovat.“

Velká Británie sice vystoupila z Evropské unie, ale zůstává členem Severoatlantické aliance (NATO) a její představitelé patří k nejaktivnějším v eskalujícím napětí na ukrajinsko-ruských hranicích, kam Putin nařídil srotit již více než 120 tisíc vojáků.

Tagy: