Putinova „kmotřenka“ utekla z Ruska, policii unikla na Západ po razii. Označí ji Kreml za agentku?

Roky se o Xeniji Sobčakové mluví jako o „kmotřence“ Vladimira Putina. Ruský prezident měl ještě před jejím narozením úzký vztah s její rodinou, zejména otcem Anatolijem Sobčakem, nyní se však vše mění. V domě novinářky policie provedla razii, údajně kvůli kritice války na Ukrajině. Následně Sobčaková uprchla z Ruska. Navíc jí hrozí, že bude označena za zahraniční agentku.

Sobčaková z Ruska údajně uprchla 26. října několik hodin poté, co v jejím domě provedla policie razii. K té prý došlo proto, že moderátorka, novinářka a bývalá kandidátka na prezidentku Ruska, kritizovala ruskou invazi na Ukrajinu.

Ruská média tvrdila, že si Sobčaková koupila letenky do Dubaje a Turecka, aby úřady zmátla, nakonec však odletěla do Běloruska, píše web Washington Post. Právě odsud se moderátorka vydala do Litvy. Kamery ji zachytily, jak pěšky překračuje hranice. Jen těsně tak unikla agentům, kteří za ní na letiště dorazili, aby ji zatkli.

Do Litvy Sobčaková dorazila s izraelským pasem. „Občané Izraele nepotřebují vízum a mohou v zemi zůstat 90 dní,“ sdělil Darius Jauniskis, vedoucí litevského odboru státní bezpečnosti. Dodal, že Litva nemá žádné důkazy o tom, že by novinářka představovala národní hrozbu. Ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis novinářům následně sdělil, že Sobčaková nefiguruje ani na jednom ze sankčních seznamů.

S Putinem Sobčakovou pojí dlouholeté vazby. Její otec byl profesorem, který ruského prezidenta vyučoval práva. Navíc mu byl jako starosta Leningradu první oporou v politice. Rodiny se tak navzájem znají. Putin se účastnil křtu budoucí moderátorky, byl i Sobčakovi na pohřbu. Nyní však vše nasvědčuje tomu, že by Sobčaková mohla být označena za „zahraniční agentku“.

Zatím není jasné, jaké výroky měla moderátorka na účet Ruska a invaze na Ukrajinu provést, aby došlo k razii. Šéf stínového Veřejného výboru pro odhalování zahraniční intervence Alexandr Ionov uvedl, že probíhá kontrola, zda Sobčaková nebyla financována ze zahraničí. Vyšetřováno je také její internetové médium Ostorožno Novosti, píše web Daily Mail.

„Pokud se zjistí financování ze zahraničí, stane se Sobčaková zahraničním agentem,“ dodal Ionov. Sama moderátorka však tvrdí, že cílem vyšetřování je vyvíjet tlak na ni a její média. Navzdory Putinovým vazbám na její rodinu se v posledních letech ostře stavěla proti jeho autoritářské politice. Nejen ona, ale i její spolupracovníci byli či stále jsou vyšetřováni a vyslýcháni.

Tagy: