Putinově „kmotřence“ hrozí vězení. Šíří lži o vládě, obviňuje novinářku Kreml

Xenija Sobčaková šíří nepravdu o vládních agenturách, tvrdí Kreml. Domnělé kmotřence prezidenta Vladimira Putina hrozí dokonce vězení. Do povědomí ruské společnosti se nyní 40letá novinářka dostala coby nejmladší ruská kandidátka na prezidentku. Ačkoliv šla v roce 2018 do boje o nejvyšší post právě proti Putinovi, jejich vztah to prý nepoznamenalo.

Sobčakovou znají Rusové jako bývalou kandidátku na prezidentku a údajnou kmotřenku Vladimira Putina. Nyní však čelí vážnému obvinění. Novinářka a přední opoziční politička měla údajně „šířit lži o vládních agenturách“, za což jí hrozí až tříleté vězení, píše web Daily Star.

Úřady nyní případ prošetřují. Zákon, který měla Sobčaková porušit, byl přijat krátce po začátku války na Ukrajině. Novinářka před vyšetřovateli prohlásila, že „je připravena převzít odpovědnost“. Údajné nepravdy se měly objevit na platformě, která nemá žádné známé administrátory či editory.

Emigrovat nehodlám, zdůraznila Sobčaková

S Putinem se Sobčaková zná od dětství, a to díky svému otci Anatolijovi, který prezidenta vyučoval na Leningradské státní univerzitě. Právě kvůli blízkému vztahu mezi oběma muži panuje domněnka, že se ruský prezident stal jejím kmotrem. Vroubek měla mít Sobčaková již po začátku ruské invaze, kdy se údajně chystala k útěku z Ruska. Podobné nařčení však striktně odmítla: „Jsem Ruska, občanka Ruska, a emigrovat nehodlám.“

Jaká nálada nyní mezi Sobčakovou a šéfem Kremlu panuje, není jasné. Její kandidatura na prezidentku před čtyřmi lety údajně jejich vztahy nepokazila. Putin měl být v minulosti k její rodině velmi štědrý a pomohl převézt jejího otce do zahraničí na léčení.

Později přišel i na jeho pohřeb. Kritickým slovníkem však žena před volbami v roce 2018 nešetřila. „V systému, který vytvořil Putin, je možné, aby vyhrál pouze Putin. Jsem realistka v tom, kdo se stane prezidentem,“ prohlásila tehdy. Nakonec se umístila na čtvrtém místě.

Tagy:
válka Vladimir Putin vězení Ukrajina vztahy kritika obvinění věznice Rusko kandidát na prezidenta Moskevský Kreml Xenija Sobčaková ruská invaze na Ukrajinu