Putinova neviditelná noční můra. Nový ukrajinský kamikaze dron má louskat ruské lodě i mosty

Ukrajinský dron Marička

Ukrajinci představili nový kamikaze dron proti ruské flotile

Ruská černomořská flotila má o starost více. Ukrajinci totiž ukázali nový sebevražedný dron, který má potrápit jak nepřátelské válečné lodě, tak ponorky či mostní pilíře. V praxi jde o dálkově řízené torpédo ověšené až tunou výbušnin. „Marička“ se zatím nachází v testovací fázi, zanedlouho by se nicméně mohla zapojit do ostrých vojenských operací, informuje ukrajinská zpravodajská agentura Unian. Předpokládá se, že Kyjev chce vyvinout co největší tlak na ruské námořnictvo v okolí okupovaného poloostrova Krym.

Za novou sebevražednou zbraní stojí dobrovolníci z projektu Ammo Ukraine, kteří se podle zveřejněných videí už pustili do důkladného testování v terénu. Přinejmenším na papíře jde o mimořádně účinný kus válečného arzenálu – Marička unese až tunu výbušnin a dokáže urazit až tisíc kilometrů, informuje agentura Unian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Moskevskou oblastí otřásly výbuchy. Svědci hlásí požár u vojenského letiště

Jedním z hlavních vojenských cílů bude nejspíše Kerčský most, který spojuje pevninu s Krymským poloostrovem. Pro ruskou armádu jde o veledůležitou logistickou tepnu, bez níž by se Kremlu rozpadla zásobovací trasa pro krymskou okupační posádku. Nebylo by to poprvé, kdy by si ukrajinské ozbrojené síly troufly na krymskou infrastrukturu.

Obrovská výhoda zhruba šestimetrové Maričky plyne z nemalého množství senzorů a rušiček. Pro ruskou flotilu, která je připravená spíše na radioelektronický boj, tak bude torpédo téměř neviditelné a prokličkuje skrze síto většiny radarů a plošných skenerů. Navíc dron dokáže posloužit jako průzkumná jednotka.

V momentě, kdy nebude mít zbraň co na práci, může zůstat pod vodou v pohotovostním režimu, než jí operátor zadá cíl. Další technické specifikace ukrajinští inženýři tají ze strategických důvodů, není tedy příliš jasné, jakým způsobem dron zaměřuje například pohyblivé cíle.

Do jisté míry se dá říct, že Marička je vylepšenou variantou ukrajinských námořních dronů Toloka nebo Sea Baby, které způsobily obrovské škody při nedávných útocích proti krymským vojenským cílům a infrastruktuře.

Drony se staly nedílnou součástí ukrajinské, ale i ruské armády. Ve většině případů jde o komerční stroje, které v šikovných rukou dostanou do vínku 3D vytištěné moduly, držáky na výbušniny a další kuriózní vylepšení. Nejčastěji se do bojů zapojují létající drony, které shazují granáty na nic netušící oběti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinský dron řádil nad ruskými okupanty. Podívejte se na záběry přímo z bojiště.

Tagy:
Vladimir Putin armáda dron Ukrajina zbraně Krym drony Kyjev Černé moře Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu kamikaze Černomořská flotila sebevražedné drony Kerčský průliv Most přes Kerčský průliv Krymský most Kerčský most UNIAN