Rusko na MS ve fotbale chybí, Putinovi vojáci ne. Rosgvardija pomáhá Kataru s bezpečností

Prezidentem Vladimirem Putinem zřízená Národní garda Ruské federace, zkráceně Rosgvardija, již cvičí a nadále bude připravovat katarské speciální jednotky Lekhwiya k tomu, aby byly kvalifikované zajistit pořádek a bezpečnost při fotbalovém mistrovsví světa na přelomu listopadu a prosince letošního roku. Informace o tom, že západní zpravodajské služby od loňského srpna monitorují rozhovory mezi Katařany a Rusy a vědí, kdo získal pověření vést celou operaci, přinesl německý deník Bild.

Již nyní se jedná o jedno z nejkontroverznějších mistrovství světa ve fotbale v historii. Od začátku se o něm hovoří jako o „koupeném“, protože Katařané měli zkorumpovat část hlasujících členů Mezinárodní fotbalové federace (FIFA). Další stín na něj dopadá kvůli mrtvým a zraněným zahraničním dělníkům, kteří na stavbách stadionů nejen v hlavním městě Dauhá, ale především v nehostinné poušti pracují v životu nebezpečných podmínkách a za nuzné peníze.

Organizace dohlížející na lidská práva hovoří o tisících mrtvých.

A nyní ještě navíc vyšlo najevo, že pouštní diktatuře pomáhají Putinovi žoldáci z Rosgvardije –⁠ vnitřních vojsk, které na jaře 2016 „stvořil“ dekretem sám Putin, aby ho ochránily a pomohly mu udržet moc. Rosgvardija o síle 300 tisíc osob není součástí Ozbrojených sil Ruské federace, tedy klasické armády, a podléhá přímo Putinovi.

Ten jejím prostřednictvím potlačuje opozici a rozhání demonstrace, na kterých její členové beztrestně bijí spoluobčany. Totéž platí i nyní při protestech proti válce na Ukrajině, kterou Putin rozpoutal 24. února letošního roku.

Zpravodajci jednání Katařanů s Rusy sledují

Podle informací západních zpravodajských služeb proběhlo jednání Rusů s vedením speciální jednotky z Kataru v Moskvě 23. srpna 2021, tedy šest měsíců před začátkem války. Na programu byly zvláštní zkušenosti ruských bezpečnostních služeb s pořádáním mistrovství světa ve fotbale, které se konalo v roce 2018 v Rusku. Katar měl tehdy požádat ruské bezpečnostní služby o podporu v souvislosti s touto významnou událostí.

Rusové jmenovali generálplukovníka Olega Plochoje z Národní gardy, aby mistrovství světa v Kataru pomohl zajistit. Nařídil mu to po konzultaci s Putinem Viktor Zolotov, jeho bývalý osobní strážce a současný velitel Rosgvardije.

Lekhwiya je nejen sportovní klub ze severního předměstí Dauhá, jehož šéfem je třicetiletý šejk Hamad bin Chalífa Al Thání, katarský královský princ a následník trůnu ve druhé linii, ale také název pro bezpečnostní složky. Jejich rudá terénní vozidla jsou často vidět v ulicích metropole.

Slovo pochází z výrazu khoi, což znamená bratr. To Katařané používali pro lidi blízké vládci, kteří „vybírají daně a udržují bezpečnost, integritu společnosti a vymezují vlast poháněnou láskou k bohu, vlastenectvím a láskou k vůdci“.

Lekhwiya vznikly v roce roku 2003 jako pravidelné ozbrojené bezpečnostní síly s názvem „vnitřní bezpečnostní síly“ napojené přímo na vládnoucího emíra.

Terorismus versus sport

Specializací této zvláštní jednotky má být podpora příslušných orgánů státu při potírání teroristických činů, zajištění bezpečnosti VIP osob a zabezpečení trasy emíra a korunního prince. Dále mezi její úkoly patří potírání pašování a nelegálního vstupu do státu, zabezpečení pobřeží a teritoriálních vod či reakce na nepokoje.

Samostatnou kapitolou je také „zajišťování sportovních soutěží“ a důležitých objektů. Mezi její povinnosti patří koordinování výměny zpravodajských informací s příslušnou organizací na místní i mezinárodní úrovni s cílem zajistit bezpečnost a veřejný pořádek. K tomu ještě vyhledává a vyšetřuje trestné činy v rámci své působnosti.

Spojuje tak všechno, s čím mají zkušenosti Putinovi lidé z Rosgvardije.

Tagy:
Vladimir Putin armáda Moskva FIFA Katar Rusko bezpečnostní síly Bild Dauhá Mistrovství světa ve fotbale Viktor Zolotov ruská invaze na Ukrajinu Rosgvardija Lekhwiya národní garda Oleg Plochoj