Pomalý postup Ukrajinců? Pokoušejí se o něco, co Západ nikdy neplánoval, vysvětluje Visingr

Ukrajinští obránci poblíž Bachmutu, 17. června 2023

Lukáš Visingr hodnotí návštěvu Zelenského v Bachmutu

Postup ukrajinských sil se mi zdá úměrně rychlý situaci, ve které se nacházejí. Prolamují připravenou obranu, což je nesmírně složité, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr. Jedním z důvodů, proč se jejich postup může zdát pomalý, je fakt, že postupují bez vzdušné podpory. Síla dělostřelectva obránců se ale podle něj začíná rovnat tomu ruskému. Ukrajinskou protiofenzivu podle jeho názoru nejvíc komplikují ruské miny.

„Právě miny představují to největší nebezpečí a největší problém, kterému Ukrajinci čelí. Rusové položili statisíce min před svá obranná postavení. Než se vůbec Ukrajinci dostanou k samotné pevnostní linii, musí překonat obrovská minová pole. Ta má samozřejmě v dosahu ruské dělostřelectvo,“ uvedl vojenský analytik.

ČTĚTE TAKÉ: Poláci bijí na poplach. Žoldáci z Vagnerovy skupiny v Bělorusku míří k hranicím

Odminování území je složité, odminovací vozy se stávají terči ruských dělostřelců. I tak se ale podle nejnovějších informací z fronty obráncům podařilo minimálně na dvou místech dostat k samotné ruské pevnostní linii. Zabralo to ale více času, než někteří mohli očekávat, protože Ukrajinci nedisponují leteckou podporou.

„Ukrajinci se pokoušejí o něco, co nikdo na Západě nikdy reálně bez letecké převahy neplánoval. Je to něco, co tady od konce druhé světové války v Evropě nebylo, takže se nemůžeme divit, že jejich postup je pomalý. Ještě může nějakou dobu trvat, než se podaří ruskou linii prolomit. Až se Ukrajincům průlomy skutečně podaří, lze očekávat, že se tempo jejich operací výrazně zrychlí,“ řekl Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ukrajinský postup se mu zdá úměrný situaci, ve které se nacházejí. Jejich cíl označil za „nesmírně obtížný úkol“. Poslední dobou se ale podle něj zdá, že se vyrovnávají síly mezi ruským a ukrajinským dělostřelectvem.

„To, co bylo nejsilnější stránkou Rusů, tedy dělostřelectvo, začíná slábnout, naopak Ukrajinci začínají ruskou převahu vyrovnávat. Na tom se podílí mimo jiné dodávky kazetové munice od Spojených států,“ dodal Visingr.

Tagy: