Putinovu údajnou milenku sankce nakonec minuly. Prozradila omylem utajenou svatbu?

Alina Kabajevová

Válka na Ukrajině (26.4.2022 13:00)

Na sankční seznam kvůli válce na Ukrajině se kromě samotného prezidenta Vladimira Putina dostali i jeho nejbližší, například obě dospělé dcery. Kdo však byl jen chvíli před zveřejněním „ušetřen“, je vládcova údajná milenka Alina Kabajevová. Bývalá olympijská gymnastka je podle některých amerických představitelů pro Putina tak důležitá, že by uvalení sankcí na její osobu mohlo eskalovat další napětí mezi USA a Ruskem, potažmo vystupňovat agresi na Ukrajině.

Od chvíle, kdy USA a jejich spojenci poprvé uvalili sankce na lídry ruské společnosti včetně prezidenta Vladimira Putina a jeho blízkých, uplynulo několik týdnů. Na poslední chvíli byla však podle webu deníku The Wall Street Journal ušetřena Alina Kabajevová. S údajnou milenkou má mít Putin nejméně tři děti.

Další spekulace se vyrojily minulý týden poté, co Kabajevová navštívila v Moskvě trénink gymnastek. Na jednom ze snímků je totiž zřetelný prsten na prsteníčku pravé ruky Kabajevové. Podle britského deníku Daily Mirror ho dle ruských zvyklostí nosí na tomto místě sezdané páry. Některé ukrajinské weby tak začaly rozjíždět teorie o tom, že se bývalá olympionička možná tajně vdala.

Bývalá gymnastka, která se stala miláčkem Ruska, je podle amerických představitelů podezřelá z toho, že se podílela na ukrývání Putinova osobního majetku v zahraničí. Ačkoliv se zatím na seznam nedostala, může se tak stát v některém z příštích kol.

„Pokračujeme v přezkoumávání sankcí. Nikdo není před našimi sankcemi v bezpečí,“ uvedla mluvčí Bílého domu Jen Psakiová na dotaz, proč jméno Kabajevové zatím na seznamu nefiguruje. Následně připomněla, že sankce již byly uvaleny na Putina, jeho dcery a nejbližší spolupracovníky, píše BBC.

Rozhodnutí o odebrání Kabajevové ze seznamu přišlo od Národní bezpečnostní rady USA. A důvod? Američtí představitelé jsou přesvědčeni, že by sankce vůči bývalé gymnastce Putin bral za tak osobní útok, že by se nadále mohlo eskalovat napětí mezi USA a Ruskem. Tedy, že by se kvůli sankcím vůči Kabajevové zkomplikovalo mírové jednání.

Putin vztah s bývalou gymnastkou nikdy nepotvrdil. Její jméno je nicméně nadále v sankční hře, USA totiž její budoucí zařazení na seznam nevyloučily.

Tagy:
milenka Vladimir Putin sankce BBC USA Rusko Alina Kabajevová Jen Psaki ruská invaze na Ukrajinu The Wall Street Journal