Putinovy čistky na ministerstvu obrany. Končí Šojguův ideolog, který vymyslel symbol invaze

Andrej Ilnickyj patřil mezi přední ideology Kremlu. Nyní byl vyhozen z práce.

Kanál 3 - Online ad hoc - živé vysílání

Ruská invaze na Ukrajinu má dnes již řadu smutných symbolů, jako třeba města Buča nebo Irpiň, jeden však přetrvává. Řeč je o písmenu „Z“, které Kreml využívá jako znak pro „speciální vojenskou operaci“, jak agresi nazývá před svým obyvatelstvem. Autor tohoto symbolu Andrej Ilnickyj byl nyní vyhozen z ruského ministerstva obrany. Informuje o tom nezávislý ruský portál Verstka.

Takřka každý musel v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu vidět velké písmeno „Z“. Bylo na ruských tancích, pažích ruských vojáků a nezřídka se objevovalo i ve videích kremelské propagandy. Nechybělo ani třeba shromáždění několika desítek lidí tak, aby při pohledu ze shora vytvořili tvar „Z“.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinští piloti deptají Rusy, v Kurské oblasti padl další most. Generál se pochlubil videem

S tímto symbolem měl už před časem přijít podle portálu Meduza právě Ilnickyj. Ani tato tvorba, která se ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi náramně hodí k manipulaci s vlastním obyvatelstvem, ho však neochránila od vyhazovu. Podle Verstky totiž skončil na ministerstvu obrany.

Zde působil v podstatě jako klíčový PR člověk, když resort roky vedl Sergej Šojgu. Ten však nedávno upadl v nemilost Putina a na pozici ministra skončil. Nyní končí i Ilnickyj, kterého Verstka označuje za „Šojguova ideologa“.

Ilnickyj za svoji politickou kariéru přešel de facto ode zdi ke zdi. V roce 2003 totiž začínal jako liberálně orientovaný politický stratég, který spolupracoval s miliardářem Michajlem Chodorkovským a jeho partají Otevřené Rusko. Chodorkovskij nyní už léta žije v londýnském exilu a představuje jednu z hlavních opozičních tváří proti Putinovi.

Jeho politický stratég s ním však nešel, naopak změnil stranu. Zprvu jezdil po Rusku a školil aktivisty či podnikatele, přičemž ve velkém kritizoval Putinem vedenou „státní byrokracii“, stejně tak korupci v Rusku. Na druhou stranu však dlouholetého vládce Kremlu čas od času chválil a jeho kroky měl podle Verstky ve většině případů hodnotit pozitivně.

Když Chodorkovskij opustil Rusko, rozhodl se Ilnickyj definitivně přejít na stranu Putina. Zapojil se dokonce do fungování Putinovy strany Jednotné Rusko, později pracoval pro radnici v Moskvě a v roce 2015 se stal Šojguovým poradcem na ministerstvu obrany.

Verstka dodává, že to byl právě Ilnickyj, kdo přišel s osočováním Západu, že proti Rusku vede „mentální válku“. Stejně tak měl hovořit o západní „hybridní, virtuální a sociální válce“.

Zmiňovaný portál informuje, že od výměny Šojgua za Andreje Bělousova začaly na ruském ministerstvu obrany rozsáhlé čistky. Skončil třeba Šojguův náměstek Timur Ivanov, který byl zatčen kvůli obvinění z úplatkářství. Mezi končícími je nyní i Ilnickyj. Místo na resortu naopak získala třeba Putinova neteř Anna Civilevová.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ukrajinští piloti deptají Rusy, v Kurské oblasti padl další most. Generál se pochlubil videem

Tagy:
Vladimir Putin invaze Ukrajina politika ministerstvo obrany Rusko Moskevský Kreml Sergej Kužugetovič Šojgu ruská invaze na Ukrajinu Ministerstvo obrany Ruské federace konflikt, válka a mír