Rusové rychle postupují na klíčové ukrajinské město. Jeho pád by Putina přiblížil jednomu z cílů

Ruské jednotky pálí z raketometu BM-21 Grad v Doněcké oblasti na Ukrajině

Vývoj bojů na Ukrajině a v Rusku

Ruské jednotky na Donbasu rychle postupují ke klíčovému městu Pokrovsk. K jejich zpomalení nevedl ani překvapivý vpád Ukrajinců do Kurské oblasti. Pokud by se Rusům povedlo Pokrovsk dobýt, otevřela by se jim cesta k jednomu z proklamovaných válečných cílů prezidenta Vladimira Putina, kterým je kompletní obsazení Doněcké a Luhanské oblasti, informuje stanice CNN.

Pokrovsk sice není velké město (před válkou v něm žilo přibližně 60 tisíc obyvatel), ale vzhledem ke své poloze slouží jako klíčový logistický uzel pro ukrajinskou armádu. Pokrovskem vede silnice, kterou Ukrajinci využívají k zásobování vojáků na frontových liniích a také k evakuaci zraněných směrem k Dnipru, píše CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Průlom, který otřásl „neprůstřelným“ Ruskem. Hrozí efekt vlastenecké války, míní Zaorálek

Šéf místní vojenské správy Serhij Dobrjak už vyzval obyvatele, kteří ještě v Pokrovsku zůstali, k okamžité evakuaci. „Nepřítel se rychle blíží k předměstí,“ uvedl ve čtvrtek na sociální síti Telegram. Podle něj jsou Rusové asi 10 kilometrů od města a situace se neustále zhoršuje.

Ruské jednotky v oblasti intenzivně útočí už několik měsíců. Dlouho byly jejich územní zisky nevýrazné. Současný postup směrem na Pokrovsk ale Kyjev a jeho spojence čím dál více znepokojuje. Případné dobytí města by Moskvu výrazně přiblížilo k jednomu z cílů Putina – ovládnutí celé Doněcké a Luhanské oblasti. Pádem Pokrovska by se totiž v přímém ohrožení ocitla páteř ukrajinské obrany v regionu, kterou tvoří města Kosťantynivka, Družkivka, Kramatorsk a Slovjansk.

Problémy v Kurské oblasti Rusy nezpomalily

Enormní tlak Rusů zatím příliš neotupily ani operace ukrajinské armády v Kurské oblasti, kde se podle vrchního velitele Oleksandra Syrského daří Ukrajincům stále postupovat a rozšiřovat dobyté území. Rusko sice zřejmě přesunulo několik tisíc vojáků z frontových linií na Ukrajině, aby posílilo nedostatečně vybavené a připravené jednotky v Kurské oblasti, v okolí Doněcka to ale příliš znát není.

„S ohledem na události v Kurské oblasti se (ruské síly) snaží dělat vše pro to, aby byly alespoň někde úspěšné,“ uvedl v pátek podle CNN důstojník ukrajinské 59. samostatné motorizované pěší brigády Serhij Čehockij. Podle něj se Rusové v pokusu o postup „nezastaví ani na minutu“ a „boje zuří nepřetržitě“.

Podobně se vyjádřil také americký Institut pro studium války, který uvedl, že Rusové v Doněcké oblasti „udržují relativně vysoké útočné tempo“, což podle něj dokazuje, že ruské velení dává větší prioritu postupu na východní Ukrajině než obraně Kurské oblasti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Potupa pro Putina trvá. Reportér CNN ukázal, jak to vypadá v Ukrajinci dobytém ruském městě

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda CNN Ukrajina Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Luhanská oblast Pokrovsk Kurská oblast konflikt, válka a mír