Putinův projev byl jak z dezinformačního webu. Působil až hystericky, říká Just

Projev prezidenta Vladimira Putina na tradiční vojenské přehlídce v Moskvě byl jako vystřižený z nějakého dezinformačního webu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl Jiří Just, expert na Rusko dlouhodobě žijící v tamní metropoli. Politický geograf Jan Kofroň si udělal legraci z poměrně chudé vojenské přehlídky.

„Vladimir Putin ve svém projevu vůbec nezmínil slovo Ukrajina, což je mimořádně zajímavé. Nicméně ta řeč byla jako vystřižená z nějakého dezinformačního webu. Co mě nejvíc překvapilo, že posouvá celý konflikt do jakési existenční roviny. Přišlo mi to až hysterické,“ řekl Just ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na přehlídce v Moskvě projel jediný tank. Čest zachraňoval stroj vyráběný i v Československu

Z Putinova projevu mimo jiné vyplývalo, že Rusko – které loni v únoru napadlo Ukrajinu – chce prý mír. Vinu za rozpoutání nejhoršího pozemního konfliktu v Evropě od konce druhé světové války Putin opět sváděl na Západ.

Moskva označuje agresi proti Kyjevu za „speciální vojenskou operaci“, jejímž účelem měla být podle tamní propagandy „denacifikace a demilitarizace Ukrajiny“. Ruský vládce však ve svém projevu použil i slova o „opravdové válce“.

Kofroň: „Demilitarizace“ se podařila

„Proti naší vlasti byla znovu rozpoutána opravdová válka. Postavili jsme se na odpor mezinárodnímu terorismu, ubráníme i obyvatele (východoukrajinského) Donbasu, zajistíme naši bezpečnost,“ tvrdil Putin.

Samotná tradiční vojenská přehlídka v Moskvě oslavující výročí sovětského vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce leckoho překvapila svou neobvyklou skromností. „Je to velmi málo. Někdo by mohl říct, že se Rusku demilitarizační operace skutečně podařila,“ řekl ironicky politický geograf Kofroň. „Byla výrazně menší než všechny předešlé v posledních letech. Loni byla pořád relativně velká,“ dodal v pořadu 360°.

Rudým náměstím se projel například pouze jeden jediný tank. Šlo o veterána z druhé světové války – historický kus T-34. Rusové přitom v minulých letech demonstrovali svou sílu mimo jiné i prezentací řady moderních obrněnců. Přehlídka nakonec proběhla také bez přeletu ruských stíhaček.

Tagy: