Ruští vojáci prchají z bojiště. Vagnerovci nedostali od Moskvy munici, zuří Prigožin

Šéf soukromé žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v úterý obvinil Kreml, že dostatečně nebrání své pozice ve východoukrajinském Bachmutu. Podle podnikatele, který je v otevřeném mocenském sporu s Moskvou, uprchla jedna ruská jednotka a ministerstvo obrany mu stále dluží dodávky munice, aby jeho žoldnéři mohli město bránit.

„Jedna z jednotek ministerstva obrany uprchla z pozic na jednom z našich křídel. (...) Opustili své pozice, všichni uprchli,“ tvrdí Prigožin ve videu, které bylo v úterý zveřejněno na Telegramu. „Proč stát nedokáže bránit svou zemi?“ ptal se šéf vagnerovců, zatímco se v Moskvě konala vojenská přehlídka u příležitosti Dne vítězství, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa za druhé světové války.

„Den vítězství je vítězstvím našich předků, nezasloužíme si z něj ani zlomek,“ uvedl Prigožin. Ruský generální štáb se podle něj při vedení válečné kampaně na Ukrajině dopouští zločinů proti ruskému lidu.

ČTĚTE TAKÉ: Putin: Budoucnost Ruska stojí na našich vojácích. Jsou jako němečtí nacisté, reagoval expert

Prigožin minulý týden uvedl, že do 10. května stáhne své muže z Bachmutu, pokud mu generální štáb neposkytne potřebnou munici. Zatímco v pondělí uvedl, že podle předběžných údajů začínají jeho jednotky vybavení dostávat, v úterý řekl, že munice pro jeho muže ještě nedorazila, respektive mají jenom „deset procent toho, o co žádal“.

„Z Bachmutu neodejdeme, ještě pár dní zůstaneme, budeme bojovat navzdory všemu, zvládneme to,“ řekl Prigožin, který tedy středeční ultimátum zřejmě nedodrží, píše agentura AFP.

Během úterý se v ruských městech odehrávají vojenské přehlídky na počest 78. výročí vítězství ve 2. světové válce, která je v zemi označována jako „Velká vlastenecká válka“. Akce přímo v Moskvě velmi zaujala zahraniční pozorovatele zejména z toho důvodu, že se na ní objevilo podstatně menší množství vojenské techniky.

Vrcholem byla přítomnost pouze jediného tanku, a sice stařičkého typu T-34. Vojenský analytik Jiří Vojáček pro CNN Prima NEWS zmínil, že se konkrétně jedná o stroj vyráběný v Československu. Další expert Lukáš Visingr redakci řekl, že Rusko před lety tyto stroje původem z tuzemska koupilo od Laosu, který je v minulosti pro změnu získal právě z Československa. Od té doby je využívá právě k ceremoniálům.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Den vítězství Rusko Vagnerova skupina Druhá světová válka ruská invaze na Ukrajinu Nacistické Německo Bachmut Jevgenij Prigožin