Zatkli Putinova „šedého kardinála“, tvrdí ruský exposlanec. Měl zpronevěřit peníze

Bývalý poradce ruského prezidenta Vladislav Surkov

Bývalý poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Vladislav Surkov je údajně zatčen. Na svém Facebooku o tom informoval exposlanec ruské Státní dumy a opozičník Ilja Ponomarev. Surkov, který patřil mezi nejbližší prezidentovy poradce a jemuž se přezdívalo „šedý kardinál“, je podezřelý ze zpronevěry peněz. Zpráva zatím nebyla oficiálně potvrzena.

„Budete se smát, ale ruské z-zdroje nás informovaly o zatčení Vladislava Surkova. Vladislav Surkov se nachází v domácím vězení kvůli podezření ze zpronevěry peněz, které měly být použity na upevnění ruské kontroly na Donbasu po roce 2014,“ napsal na svém Facebooku Ponomarev. Zprávu prý obdržel od spolehlivého zdroje.

Podle něj se Surkov mohl stát obětí svých nepřátel na ministerstvu obrany. „Ministerstvo obrany ho nikdy nemělo rádo a může tento sen vydávat za realitu. Na druhou stranu Surkov zná skutečnou situaci v separatistických pseudorepublikách jako nikdo jiný a má tam rozsáhlé kontakty. Má také blízko k ruským veteránům z Donbasu,“ pokračoval ruský opozičník, který žije v exilu v Kyjevě.

Вы будете смеяться, но российские z-источники сообщили нам об аресте Владислава Суркова: "Владислав Сурков находится...

Posted by Ilya Ponomarev on Monday, April 11, 2022

O několik hodin později Ponomarev s odvoláním na ruského politologa Andreje Piontkovského uvedl, že bývalý Putinův poradce je vyšetřován kvůli zpronevěře, do které je zapleten také generál Federální služby bezpečnosti (FSB) Sergej Beseda. „Vladislav Surkov je vyšetřován ve stejném případu jako generál FSB Beseda,“ řekl.

Putin jako posel boží

Ruský prezident Vladimir Putin propustil Surkova, který se v médiích těšil pověsti „šedé eminence“ a „hlavního ideologa“ Kremlu, před dvěma lety v únoru 2020. Surkov měl tehdy na starosti Ukrajinu. Tuto agendu po něm převzal bývalý vicepremiér Dmitrij Kozak, který se na Ukrajině narodil.

Agentura AFP tehdy napsala, že Surkov odchází poté, co dvacet let pracoval na vybudování takzvané řízené demokracie, a připomněla, že funkcionář patřil k nejvlivnějším poradcům Putina, kterého jednou nazval i „poslem božím“.

Tagy: