Čtvereček, který ovládl svět. QR kód slaví 30 let, pomáhá na CNN Prima NEWS i při placení

Černobílý čtverec, bez kterého si část světa už nedokáže představit svůj život. QR kód slaví 30 let od svého prvního použití. Původně skromný vynález japonských inženýrů se stal jedním z klíčových způsobů novodobé komunikace. Dá se s ním platit bez nutnosti vytahovat peněženku, načíst seznam alergenů, přejít do menu restaurací či prokázat hotové očkování či platné vízum na letišti. QR kódy ostatně hojně používá i redakce CNN Prima NEWS – od Hlavních zpráv po pořad Showtime.

Maticová dvojrozměrná mřížka s různými vzory se kupodivu nedočkala svého stvoření v kancelářích IT konglomerátu, ale v Denso, společnosti pro výrobu automobilových součástek. Kódu vdechl život tým pod vedením japonského inženýra Masahira Hary. Při tvorbě jeho vizuální podoby se nechal inspirovat černými a bílými žetony, které se používají při nejstarší deskové hře na světě nazvané „go“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Samsung chce ohromit mladé. Vylepšil pro ně modely, které se staly opravdovým hitem

Cílem QR kódu (z anglického Quick Response, tedy rychlá reakce) bylo nahradit zastaralé čárové kódy novou technologií, která by se dala efektivněji a rychleji využít při výrobním procesu v automobilovém průmyslu. Společnost Denso jej poskytla k volnému užívání a tím se postupně rozšířil po celém světě.

VIDEO: Nový pomocník Izraelců. Ve velkém začali používat robotické psy.

A v čem je lepší než klasický čárový kód EAN, který vídáte v obchodech? Dokáže v sobě zakódovat daleko větší množství dat – zhruba stokrát více. QR kód má kapacitu 7 089 číslic nebo 4 296 znaků textu. K jeho výhodám dále patří zejména snadnost jeho vytvoření. Lze ho načíst ze všech stran a přečtení informací nevadí ani jeho případné poškození. Nemusí být pouze černobílý, ale může být vyveden i v kontrastních barvách a obsahovat například logo firmy.

Na menu v restauraci či připojení k WiFi

V roce 2000 byl přijat jako součást mezinárodních standardů Mezinárodní organizací pro standardizaci (ISO) a o dva roky později se v Japonsku objevil první mobilní telefon se zabudovanou čtečkou QR kódů. K populárním aplikacím pro tvorbu QR kódů patří například zdarma přístupný QR Code Generator.

Škála využití je více než široká. QR kódy poskytují například informace o výrobcích, používají se pro načtení informací na vstupenkách či letenkách, v gastronomii pro objednání jídla či při on-line průzkumu. Je možné je využít i k jednoduchému a rychlému odeslání e-mailu, SMS zprávě nebo k připojení k WiFi.

V Hlavních zprávách i v Showtime

S QR kódy samozřejmě čile pracuje také celá redakce CNN Prima NEWS, ať už na webu či v televizním vysílání, a to prakticky po celý den. Na mřížkovité čtverečky můžete pravidelně narazit například v Hlavních zprávách, v pořadu Showtime či také během běžného denního vysílání.

Opomenout nelze ani předvolební debaty – sami moderátoři často připomínají divákům, aby naskenovali QR kód na obrazovce a mohli se například zapojit do hlasování, který diskutující jim je nejsympatičtější. S kódy se rovněž pracuje během speciálního vysílání, ať už k různým historickým výročím či při mimořádných událostech, kdy si diváci mohou přečíst další podrobnosti na webu CNN Prima NEWS.

Výjimkou nebyla ani tištěná ročenka, v níž některé články odkazovaly skrze QR kód dále na on-line stránky. Opět – stačilo na časopis namířit fotoaparát chytrého telefonu (nebo si pomoci aplikací) a čtenáři se dočkali dalších textů či souvisejících odkazů na téma.

Pokud s QR kódy stále nemáte zkušenosti, můžete si jejich funkci otestovat výše. Pro potřeby článku redakce CNN Prima NEWS vytvořila jeden zcela nový. Na jeho konci se dozvíte, jak část vládní pětikoalice bojuje za zrušení zákazu prodeje o svátcích. Namiřte fotoaparát svého mobilního telefonu na obrázek níže, případně si bezplatně stáhněte z Obchodu Play či App Store libovolnou čtečku QR kódů. Měl by se následně objevit odkaz, který vás přesměruje na článek.

Platební karty? Pro Asii archaická technologie

V Česku se QR kódy výrazněji rozšířily v období pandemie koronaviru, kdy se lidé prokazovali papírovým certifikátem s kódem nebo pomocí mobilní aplikace Tečka. Na certifikátu obsahoval zašifrované informace o identifikaci osoby a také o provedeném testu či očkování proti covidu.

Dnes jsou QR kódy prakticky všude. Především v Asii jde o technologii, bez které si místní už nedokážou představit svůj život. QR kód je doprovází všude, kam jdou. Nejpopulárnějším využitím je totiž placení – stačí naskenovat kód v obchodě a prodávající má peníze prakticky hned u sebe.

Najde se rovněž řada obchodů, pro které je platba QR kódem jedinou možností, jak se vyhnout přepočítávání mincí a bankovek. Výhod je více, prodávající nemusí například řešit poplatky za vedení platebního terminálu ani odevzdat část uskutečněné transakce. Kupující zase ušetří pár pohybů, kdy nemusí vytahovat peněženku a sáhnout po platební kartě.

Podle odhadů dosáhla globální hodnota plateb prostřednictvím QR kódu v roce 2022 téměř 10 miliard dolarů. Poměrně kuriózně začali technologii používat také charity či dokonce bezdomovci, kterým mohou kolemjdoucí přispět pár drobných pouhým naskenováním QR kódu. Pokrok člověk zkrátka nezastaví.

QR kódy jsou ale stále častěji zneužívány hackery, pro které jsou prostředkem k provádění kybernetických útoků a podvodů. Kódy mohou směřovat například na falešné stránky, kde hackeři sbírají přihlašovací údaje lidí.

Například podle společnosti Check Point Software Technologies, která se zabývá kyberbezpečností, v Česku počet podvodů využívající QR kódy od loňského srpna do září vzrostl o 587 procent. Nadále tedy platí, že se na podezřelé odkazy v ideálním případě nekliká.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zranění šrotem z vesmíru? Větší šance v loterii, popsal expert. Kam dopadly baterie z ISS?

Tagy: